ВЕЛИКИ ШКОЛСКИ ЧАС

Kragujevacki muceniciДан 21. октобар посвећен је крагујевачим ново мученицима, које су стрељали Немци ѕа време Другог светског рада пре 66 година. Крагујевачким новомученицима је посвећена црква у Шумарицама у којој је Свету Литургију служио Његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење протојереја-ставорфора др Зорана Крстића и протојереја-ставрофора Милана Бороте, старешине храма.

Литругији су, између осталих, присуствовали и градоначелник Крагујевца господин Верољуб Стевановић и његов сарадник Саша Миленић. 

После Литургије епископ је пререзао славски колач са ктитором цркве Јованом Алексићем, а затим је са свештенством града Крагујевца поред хумке стрељаних, код споменика „Пето-три“, одслужио молебан крагујевачким новомученицима.

Код споменика „Пето три“ је одржан и Велики школски час са којег је послата антиратна порука да се никада не понови злочин из Другог светског рата, када су немачке окупационе снаге у знак одмазде у Крагујевцу стрељале неколико хиљада грађана, међу којима ђаке и професоре Прве крагујевачке гимназије.

У оквиру Великог школског часа је изведен и музичко-сценски програм по тексту поеме „Плави лептир“ савременог енглеског песника Ричарда Берсна, а коју је режирао београдски редитељ Драган Ћирјанић.