УЗАН ЈЕ ПУТ И ТЕСНА СУ ВРАТА КОЈА ВОДЕ У ЦАРСТВО БОЖИЈЕ

УЗАН ЈЕ ПУТ И ТЕСНА СУ ВРАТА КОЈА ВОДЕ У ЦАРСТВО БОЖИЈЕУ четвртак 26. Јануара, Епископ шумадијски Г. Јован служио је у Старој Милошевој Цркви у рагујевцу Светау Архијерејску литургију уз саслужење братства овога светога храма.

Тумачећи 45. зачало Јеванђеља од Марка, које је позанто по сентенци „Лакше је камили проћи кроз иглене уши, него ли богатоме ући у Царство Божије“, Владика је нагласио значај поуке коју Господ даје несретном малдићу, која се односи и на нас, на начин да знамо да Господ зна наше помисли и жеље.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На питање младића шта је потребно још учинити да се уђе у Царство Небесно, одговара контра питањем зашто Га ословљава „Благим“? Господ овиме супротставља суштину истине вере, младићевом формализму израженом кроз поштовање заповести. Међутим, проблем је у томе што младић нема удела у Јеванђељу Христовом, тј. његов живот одудара од духа и смисла Речи Божије. Даље Владика поучава: „Узан је пут и тесна су врата – сетите се поуке ап. Павла који каже да није тесно вама у нама, већ у вама самима. Овај је младић сузио себи пут, а ми треба да знамо да је Господ свагда са нама. Зато је Господ благ према онима који иду путем Господњим, макар он био тесан и узан, јер он једино води у царство божије“, била је поука Владике Јована.

протођакон Мирослав Василијевић