ПРИМИТЕ БОЖАНСКИ МИР И ПОДАРИТЕ ГА ДРУГИМА

ПРИМИТЕ БОЖАНСКИ МИР И ПОДАРИТЕ ГА ДРУГИМАУ четвртак пред недељу Праотаца 22. децембра Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

У храму препуном ђака основних школа који су литугији присуствовали заједно са својим верпучитељима, Владика Јован је беседио о значају литургије. Најпре о почетном возгласу „Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа...”, као о возглашавању почетка уласка сабраних у Царство Божије чијим славословљем Црква почиње Свету литургију као нешто сасвим другачије од овосветских уређења, установа и режима. Царство Божије је непомешано јединство и заједница Три Вечне личности Свете Тројице и шире заједништво људи као личности са Светом Тројицом. Црква је као брод који плови ка том Царству сабирајући верне како би их узвела у њега, носећи са собом и све наше невоље и недаће.

После славословља Тројичног Бога, прва реч која се чује на Сабрању Цркве је мир. Ђакон као труба која даје знак и наредбу произноси гласно да га сви чују: „У миру Господу се помолимо”, тј. у миру у нама и између нас, јер другачије не може бити. Прво што нам је потребно да би смо стали пред Бога јесте мир. Да имамао мир прво у нама а онда и између нас. Јер само уколико будемо имали мир у нама, имаћемо и између нас. На целој Светој литургији пуно пута ћемо чути да свештенослужитељ даје мир и говори: “Мир свима”. Без мира нико не може ни говорити ни творити у Цркви. Без мира - ништа не можемо, али ми божански мир не примамо само себе ради, већ да би смо га дали и другима.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након ове поуке, Владика је причестио све ђаке, а потом посетио братство Старе Милошеве Црква у просторијама парохијског дома.

протођакон Мирослав Василијевић