ЦАРСТВО БОЖИЈЕ ЈЕ ТУ У НАМА!

ЦАРСТВО БОЖИЈЕ ЈЕ ТУ У НАМА!Храм Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром и овог понедељка, на дан светог мученика Парамона (12. децембар /29. новембар), био је место на коме се верни народ окупио око свог Архипастира, Епископа шумадијског Јована, који је, уз саслуживање братства овог светог храма, предводио литургијске сабрање.

У надахнутој пастирској беседи Владика Јован најпре је пренео благослове и утиске из Свете Земље, коју је, како је рекао „походио и молио се у њој, за васцели род људски и страдални род српски. Ходајући стопама којима је ходио Господ“, додао је Владика, „питао сам се чиме је човек толико задужио Бога, да је Овај дошао на земљу и избавио нас од греха и смрти, донео нам спасење. “ Тумачећи Јеванђељске речи, преосвећени Владика све нас је поучио да је Царство Божије ту у нама. Оно је живот у Богу и живот по Богу: „када имаш Бога у себи, и ако живиш по заповестима божијим, ти већ сада осећаш то Царство Небеско. Ако чиниш добро, ако мислиш добро себи и другоме, ако си истинит, ако љубиш истину и правду Божију, па шта је то него Царство Небеско?“ Предукус овог царства, по речима Владике Јована, добијамо у Цркви, у њеним Светим Тајнама, а нарочито на Светој Литургији у причешћу Телом и Крвљу Хистовом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Делатни смисао ових речи уследио је управо у светом Причешћу, када је окупљени народ, заједно са свештенослужитељима, приступио Чаши Господњој, и заједничарио у њој.