ЕПИСКОП ЈОВАН СЛУЖИО ПОМЕН У ФАБРИЦИ АУТОМОБИЛА

ЕПИСКОП ЈОВАН СЛУЖИО ПОМЕН У ФАБРИЦИ АУТОМОБИЛАУ четвртак 01. децембра 2011 године, епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Епархије шумадијске, служио је помен настрадалим хришћанима у Фабрици аутомобила у Крагујевцу. На месту где су радници откопали скелете људи, покопане у необележеној гробници, Владика Јован узнео је молитве Господу за све невино пострадале у току и после Другог светског рата. Посмртни остаци су пронађени на дубини од једног метра, у близини реке Ждраљице, у делу фабрике у коме су масовно стрељани припадници различитих војних формација.

Менаџер генералног сервиса Зоран Богдановић, указао је на обимност радова на реконструкцији постојеће фабрике и изградњу нових постројења.

Епископа и свештенство примио је Кристиано Франкино, Директор за људске ресурсе ФАС-а. Господин Франкино се захвалио Његовом Преосвештенству на молитви и пажњи, указујући да ФАС као друштвено одговорно предузеће мора водити рачуна о свим аспектима друштвеног живота. ''Све људске жртве су пред Господом једнаке и ми их подједнако поштујемо без обзира на њихово политичко опредељење.''

Епископ Јован је уз речи благодарења за могућност одржавања хришћанске молитве у кругу фабрике, указао да морамо на прави начин сагледавати трагичну прошлост из које ћемо задобити и поуке за будућност. Владика је истакао да је за хришћане сваки човек икона Господа Исуса Христа и да је једна душа вреднија од читавог Универзума.

Директор је детаљно упознао госте са циљевима и намерама руководства фабрике у наредном периоду у производњи новог модела аутомобила и запошљавању већег броја радника у производњи. Господин Франкино је позвао све присутне да буду његови гости у наредном периоду када све радне јединице буду у потпуности завршене.

Епископ шумадијски се захвалио и изразио наду да ће сарадња бити настављена у духу хришћанске љубави и разумевања.

Милић Марковић, протојереј