МОЛИТВА ЈЕ СВЕМОЋНА КАДА ДОЛАЗИ ИЗ БОГОЧОВЕЧАНСКЕ ВЕРЕ

МОЛИТВА ЈЕ СВЕМОЋНА КАДА ДОЛАЗИ ИЗ БОГОЧОВЕЧАНСКЕ ВЕРЕУ четвртак 01. децембра 2011. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Беседећи окупљенима, Владика је говорио о значају покајања као главне теме данашњег зачала Јеванђеља по Луки. Нагласивши позив Господњи на покајање, о њему говори као о преумљењу, као о ономе што чак и физички осећамо као бол у стомаку и бол у срцу, јер је то одраз човековог тренутка преображаја од лошег ка добром.

То је онај тренутак када покајање показује делатне резултате. Овај преображај човека није могућ без Божије силе и без Божијег благослова, али исто тако и без човекове жртве. „Шта да радимо са бићем човековим, које је намењено да служи Богу творећи добро, а које нема покајања?“, запитао је Владика верне.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Покајања нема без смирења, поста, молитве и вере. Зато је таквоме човеку за спасање потребна молитва која долази из Богочовечанске вере. Прича из Јеванђеља о смокви која три године не доноси рода, нас заправо упућује да преиспитамо себе, као што је виноградар решио да је најпре нађубри, пре него ли одлучи да је заувек посече. Сваки човек има Богом дани циљ и Богом дано назначење. Ако свако биће и твар испуњава дато назначење, спашће се. У противном осушиће се као смоква, јер све што се од Бога одваја, то и отпада. Зато је служење Богу смисао нашег живота, била је поука Владике Јована.

протођакон Мирослав Василијевић