НЕ БОЈ СЕ - САМО ВЕРУЈ!

НЕ БОЈ СЕ САМО ВЕРУЈУ недељу 24. по Духовима (на дан св. апостола Филипа, св. Григорија Паламе архиепископа солунског) Епископ шумадијски Господин Јован служио, је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима. Уз саслужење протојереја ставрофора Драгослава Сенића, протојереја ставрофора мр Рајка Стефановића – архијерејског намесника крагујевачког, протонамесника Драгана Брашанца, јереја Николе Симића, и два ђакона: Небојше Јаковљевића и Ивана Антонијевића.

Преосвећени нам је у беседи на јеванђеље указао на дивне благодатне дарове Божије које користимо узрастајући на пољу науке и технике посебно нагласивши да живот и смрт остају тајна за науку.

Али вера нам помаже да схватимо све тајне неба и земље, да их прихватимо и по искуству вере живимо. Вером да позовемо у живот наш, животодавца Христа.

Господ долази на сваку молбу и вапај наш не-гледајући да ли смо добри или не, праведни или неправедни, мање или више грешни.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Крагујевцу

Даље нам Преосвећени посебно наглашава да имамо веру којом ћемо кроз патње и невоље открити да је пут спасења једино у Христу и да не очајавамо. Небојмо се само верујмо јер из те вере која изгони страх напоље рађа се радост, Живот побеђује смрт. Он-животодавац дарује нам благодат и силу која нашу веру чини делатном. Вером која исцељује, васкрсава и преображава.

Да ослонац живота нашег буде у Богу живоме и у радостима Њему благодарећи а у невољама и страдањима не очајавајући већ се на Њега и тада ослањајући.

Јер смрт није крај већ само лаки сан-пролазак из овог живота у пуноту живота вечног у Христу.

Нису нам потребне нове потврде о победи живота над смрћу. “Не бој се само веруј” – вера наша –Христос дела у нама и у свету и чини да устајемо и устаћемо. А онима који не верују да можемо само рећи дођи и види да Црква живо сведочи. Да заиста, благодаћу Духа Светога увек се у Светој Литургији кроз епископа окруженог свештенством и верним народом конституише Црква Христова. Благочестиви народ за хором који је руководио проф. Марко Нешић је учинио величанственим данашње благољепије. Тако практично потврдивши увек непоновљивим јеванђељски позив “дођи и види …”

Јереј Мирољуб Миладиновић