ДАНАШЊИЦИ ЈЕ НЕОПХОДНА ЗЛАТОУСТОВА ОГЊЕНА РЕЧ

ДАНАШЊИЦИ ЈЕ НЕОПХОДНА ЗЛАТОУСТОВА ОГЊЕНА РЕЧСлава Златоустове Богословије у Крагујевцу

Пут спасења у Цркви Христовој незамислив је ако пастири стада Божијег своју мисију не буду градили по примеру који је оставио Свети Јован Златоусти – суштинска је порука црквеног прослављања овог светитеља у крагујевачкој Богословији која за свог патрона има овог дивног Божијег светитеља. Црквене песме које су се чуле током бденија на навечерје празника (25. новембра), које је служио у школском храму Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, речито су упућивале да садашњим и будућим пастирима не треба боља инспирација него што су живот и дело Светог Јована Златоустог.

Сведочење о Златоустовим благодатним даровима настављено је и на сам дан празника у Богословији, чије је средиште била Света Литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење угледних гостију, међу којима су били инспектор богословија Српске православне Цркве протојереј ставрофор др Димитрије Калезић, хиландарски јеромонах Доситеј, представници других наших богословија, као и домаћина, ректора протојереја ставрофора др Зорана Крстића и свештеника-професора. Учесницима Евхаристијског сабрања, најпре садашњим ученицима Богословије, као и знатном броју некадашњих, добротворима школе Милици Квајић и Вери Пантовић и осталим гостима, након прочитаног јеванђељског зачала, проповедао је јеромонах Доситеј из манастира Хиландара, истичући обавезу да се прегнуће Светог Јована Златоустог у Цркви Божијој никада не заборави, односно да се увек наставља. Архипастирску поуку сабранима у част празновања Светог Јована Златоустог упутио је Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован након што је у презвитерски чин рукоположио ђакона Милоша Митровића. Кроз савете новом пастиру, који пре свега треба да брине да очува Божију благодат којом је обдарен, и Владика Господин Јован је истакао да живот Златоустог представља прави путоказ у хришћанском животу и на путу спасења.

Славу крагујевачких богослова увеличао је и Његово Преосвештенство Епископ пожаревачко-браничевски Господин др Игнатије, који је током славског ручка захвалио на гостопримству домаћинима. И речи Владике Господина Игнатије биле су драгоцене за полазнике овог богословског училишта јер су их упутиле у суштину односа између учења теологије и хришћанског живота. Ректор Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу протојереј ставрофор др Зоран Крстић, у тополим речима захвалности за љубав коју сви учесници прослављања заштитника школе показују, истакао је да добри досадашњи резултати на свим пољима црквеног живота оних који су кроз ово училиште прошли, учвшћују у уверењу да се у њему ради на добробит наше Цркве и њеног сведочења у свету.