ПРОСЛАВА АРАНЂЕЛОВДАНА У ПЕТРОПАВЛОВСКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРОСЛАВА АРАНЂЕЛОВДАНА У ПЕТРОПАВЛОВСКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУВелики празник Цркве Божије, Сабор св. Архангела Михаила, прослављен је и ове године веома свечано у храму Св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање братства овога храма.

Сабраном народу и бројним славарима који су Литургијом отпочели прослављање свога заштитника, Владика Јован је честитао празник и пожелео срећну и Богом благословену крсну славу. Владика је истакао значај и улогу небеских Сила Бестелесних у животу Цркве и свакога човека. Посебно је нагласио наше обраћање анђелу чувару у свакодневном молитвеном правилу, које би сваки верник требао да чита пред спавање и по устајању. Молитва “Анђеле Христов, чувару мој свети ...” најбоље показује нашу везу са анђелом чуваром и његово небеско заступништво и стражење над нама. Међутим, и ми смо позвани да својим животом и делима не растужимо нашег чувара и да га тако не удаљимо од нас.

Након Св. Литургије Владика Јован је пререзао славски колач старешини петропавловске цркве, протојереју- ставрофору Мићи Ћирковићу и остао за славском трпезом.

јереј Александар Миловановић