СЛУЖЕЊЕ БОГУ И ЉУДИМА ЈЕ МЕРИЛО ХРИШЋАНСКОГ ЖИВОТА

СЛУЖЕЊЕ БОГУ И ЉУДИМА ЈЕ МЕРИЛО ХРИШЋАНСКОГ ЖИВОТАУ четвртак 10. новембра на дан Св. Арсенија Сремца (наследника трона Св. Саве), Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литругију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

Беседећи народу о животу Св. Арсенија, Владика Јован је рекао да је он себи као норму живота поставио страх Божији као почетак мудрости. Страх није од Бога или од Божије претње човеку, већ је то богочежњивост и богољубивост, које је као савршене хришћанске врлине препознао Св. Сава и поставио га за наследника свога трона. Св. Арсеније се као Савин наследник руководио максимом: Ако ништа што је Св. Сава оставио не могу да унапредим, онда макар могу то исто да сачувам. Ово се и на нас односи и на нашу службу Богу. То је и мерило колико смо хришћани – колико Богу и другима служимо. А наше служење Богу, као што Господ каже је: „Ко хоће да иде замном, нека узме Крст свој, одрече се себе и пође замном“, што сведочи да је право служење Богу добровољно и из љубави. Сходно томе, у Царство Небесно ући се само они који то слободно желе, знајући куда иду и куда води тај пут, који води у живот вечни, била је главна нит поуке коју је верноме народу изнео Епископ шумадијски Г. Јован.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Старој цркви у Крагујевцу

Након одслужене литургије Владика је обишао радове који се изводе на звонари Светотројичког храма и посетио братство у парохијском дому.

протођакон Мирослав Василијевић