ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

ВЕЛИЧАНСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУЦрква Божија у Крагујевцу са својим претстојатељем Архијерејем Јованом, презвитерима и ђаконима, окупљена на молитву у цркви посвећеној Св. Димитрију, задужбини Г. Новице Јевтића, која се налази у насељима Вашариште и Сушица, служењем празничног бденија отпочела је прославу овог великог светитеља.

Празнично бденије служио је Епископ Јован, претстојатељ Цркве у Крагујевцу, са свештеницима: протојерејем-ставрофором Миланом Боротом, протојерејем-ставрофором др Зораном Крстићем, протојерејем-ставрофором мр Рајком Стефановићем и протојерејем Драгославом Сенићем, и ђаконима:Александром Сенићем, Небојшом Јаковљевићем и Иваном Антонијевићем. За певницом су појали ученици богословије Свети Јован Златоусти.

Свечаност је настављена Литургијским сабрањем хришћана, јединством вере и љубави, али и јединством у Светом причешћу – „заједничкој Чаши“.

Свету Aрхијерејску Литургију служио је Eпископ шумадијски Г. Јован, са свештеницима: протојерејем-ставрофором Зораном Крстићем, протојерејем-ставрофором Миланом Боротом, протојерејем-ставрофором Радомиром Ракићем, протојерејем-ставрофором Рајком Стефановићем, протојерејем-ставрофором Драгославом Сенићем, протојерејем Миланом Беговићем, и протонамесником Небојшом Ракићем и ђаконима Александром Сенићем, Иваном Гашићем и Иваном Антонијевићем.

На Литургији је беседио ректор богословије отац Зоран Крстић, указујући на важност схватања, за нас хришћане, појама светитељства. Прави пример светитељства даје нам управо Свети великомученик Димитрије који је свим својим бићем сведочио своју веру до саме мученичке смрти. Живот у Богу не треба да буде феномен само минулих времена, и данас као и накада треба живети са свешћу да је Бог присутан у животима нашим.

Беседа протојереја-ставрофора Зорана Крстића, ректора Богословије "Светог Јована Златоуста"

Литургију су улепшала бројна дечица својим певањем.

После Литургије, су сви били позвани да остану испред храма и да се послуже храном и пићем које су припремили хришћани наше парохије.

Неизмерну захвалност као Црква дугујемо, најпре, нашем ктитору брату Новици, затим, браћи и сестрама у Црквеном Одбору, пекари „Сара“, брату Браниславу Поповићу, као и свима који су се на било који начин потрудили око организације храмовне славе.

 

протонамесник Небојша Ракић