СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА КТИТОРСКА СЛАВА СВ. КРАЉА СТЕФАНА

Decani - KosovoУ манастиру Високи Дечани данас је свечано прослављена ктиторска слава Св. Краља Стефана Дечанског. Свету Архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство епископ нишки Г. ИРИНЕЈ уз саслужење епископа рашко-призренског Г. АРТЕМИЈА, епископа херцеговачко-приморског Г. ГРИГОРИЈА и епископа липљанског Г. ТЕОДОСИЈА као и већег броја свештенослузитеља. На Св. Литургији обављено је и рукоположење дечанског монаха Петра (Ројевица) у чин ђакона, а после литургије је пресечен славски колач. Ово славље својим присуством посебно је увеличао и министар вера Републике Србије г. Наумов који је претходног дана допутовао у манастир Дечане да би присуствовао и свечаном бдењу уочи празника.

 

Св. Литургији, пријему и свечаном ручку у манастирској трпезарији присуствовали су поред свештенослузитеља, монаштва и свештенства и шеф УНМИК-а г. Јоаким Рикер, заменик команданта КФОР-а италијански генерал Саверезе као и представници међународних канцеларија на Косову и Метохији.

У беседама у цркви и трпезарији преосвећени архијереји нагласили су духовни значај празника Св. Краља Стефана Дечанског који већ вековима сабира верни народ око своје задужбине која светли попут “несагориве купине” указујући духовни пут ка Царству Небеском. Министар Наумов је у име владе Републике Србије и премијера Коштунице пренео најсрдачније поздраве и честитке братству и верном народу, док је генерал Саварезе нагласио улогу КФОР-а у очувању мира за све грађане на Косову и Метохији.

Овом слављу у манастиру Високи Дечани који је био обасјан сунцем иако под дебелим снежним покривачем присуствовало је преко 2000 верника из разних крајева Србије и Црне Горе. Владика Теодосије се на крају свечаног ручка захвалио у име дечанског братства свим гостима на њиховој љубави и жртви коју су поднели да би заједно са дечанским монасима прославили овај велики празник.

Прослава је протекла без инцидената, уз уобичајене мере безбедности КФОР-а и косовске полиције који су обезбедили долазак аутобуса са верницима.

КИМ ИНФО-СЛУЖБА ДЕЧАНИ 24. НОВЕМБАР 2007. године