РОГОЈЕВАЧКИ ХРАМ ПРОСЛАВИО СВОЈУ КРСНУ СЛАВУ СВЕТОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ ЛИТУРГИЈОМ

РОГОЈЕВАЧКИ ХРАМ ПРОСЛАВИО СВОЈУ КРСНУ СЛАВУ СВЕТОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ ЛИТУРГИЈОМСабрана око Трпезе Господње, Црква у Рогојевцу славећи светитеље Господње, славила Васкрслога Христа и свето име његово, које их је и прославило. Светитељ је највиши степен до кога се човек уздиже.

Светитељи су својим животом Бога прославили и својим делима постали најближи сарадници Божији. Они су Богу најсличнији и удостојили су се да гледају лице Божије. Наша света Црква слави светитеље и освежава њихову успомену, да бисмо се ми угледали на њихов пример и да бисмо мерећи своје вредности упоредили свој живот са њиховим животом.

Зато Црква слави Преподобну матер Параскеву, јер је Света Петка свој живот посветила Богу и заједници са Богом, а ту заједницу је остварила учествујући у Литургији, живела је у Литургији и са Литургијом. А Литургија је само срце наше вере, мерило нашег живота.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, на дан храмовне славе у Рогојевцу, служио је свечану Свету Архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства крагујевачког намесништва. После прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени Владика Јован је у својој празничној беседи, верном народу рогојевачке парохије и њиховом свештенику Дејану Марјановићу честитао храмовну славу. У својој беседи Владика је између осталог рекао: Христос је упутио речи Светим апостолима, а преко њих и нама хришћанима, рекавши: „ја вас изабрах од света“. Чиме то Бог изабира оне који су његови? Управо их изабира тиме, што они изабирају тај пут, једини прави пут, пут жртве, пут саможртвене љубави, пут Христов. Хришћани су тим путем ходили, сваки према својим моћима, али су сви знали да је то њихов пут. Једна која је тим путем ишла је и преподобна Пека коју данас славимо. Шта је то Петку учврстило на том путу? Наука Христова.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Радост празника употпуњена је приступањем великог броја верног народа и деце која похађају веронауку, Причасној чаши. После свечане литије око храма Преподобне Петке Параскеве, коју је предводио Преосвећени Владика са свештенством и верним народом, пререзан је славски колач и освећено жито. Празнично славље је настављено послужењем за верни народ. Све ово је уприличено захваљујући труду и љубави домаћина ове храмовне славе господину Радомиру Радоњићу и његовој породици и залагању и жртви јереја Дејана Марјановића пароха рогојевачког. Нека им Бог правде, мира и љубави узврати стоструко у здрављу, срећи и напретку, њима и њиховим потомцима до свршетка века.

Срећко Зечевић, јереј