ОБНОВЉЕН ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛОКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У РАТКОВИЋУ

ОБНОВЉЕН ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛОКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У РАТКОВИЋУУ суботу 15. октобра када црква прославља Светог свештеномученика Кипријана и преподобног Андреја, у обновљеном храму светог великомученика Димитрија у левачком селу Ратковић, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење монаштва и свештенства Архијерејског намесништва левачког.

Обраћајући се верном народу, Владика Јован се захвалио свима који су и најмање допринели да се овај храм обнови, истина не у потпуности, али са молитвеном жељом да се у њему што више сакупљају на светој литургији и да тако у заједници око Тела и Крви Христове заврше започету обнову храма. “Радујмо се браћо и сетре јер се и ваши преци који су градили овај храм данас радују овој обнови, јер су знали и веровали да градећи храм изграђују и угрђују себе храм...”. Поред тога Првојерах је указао на чињеницу колико је некад у овом благочестивом селу било домова а колико их је данас остало, као и то колико је ово село дало учених и веома знаменитих личности. “Знајте браћо и сетре, некада су мајке рађале доста деце, али знајте да вас нису рађале да напуштате ово село, и ако одете, враћајте се домововима својим и плевите прагове своје...”.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Ратковићу

На крају литургије, у знак захвалности за показан труд у обнови храма, Владика Јован одликовао је одбор за обнову храма, Архијерејском граматом признања. Истакнутом приложнику Господину Данијелу Спасићу из Ратковића Владика Јован доделио је орден “Вожда Карађорђа”.

Овај предивни храм подигнут је 1928. године ктитор храма је блажено-почивши Патријарх српски Димитрије. Храм је грађен према пројекту Момира Коруновића, парохијски дом подигнут је 1935. године, а црквена сала 1982. године. Обнова храма и звонаре по благослову Епископа шумадијског Господина Јована започела је 2010. године. Поводом обнове храма црквени одбор са својим свештеником високопречасним протојерејем Живомиром Газдићем, припремио је славски ручак за све присутне.

протонамесник Сретко Петковић