ПАРАСТОС КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ НА ОПЛЕНЦУ

ПАРАСТОС КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ I КАРАЂОРЂЕВИЋУ НА ОПЛЕНЦУПоводом навршених 77 година од убиства краља Александра I Карађорђевића, Њеово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Господин Јован је 9. октобра 2011. године служио Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Великомученика Георгија на Опленцу.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор Рајко Стефановић и архијерејски намесник рачански протојереј Љубиша Ђураш са свештенством опленачког намесништва.

На светој Литургији су певале монахиње из манастира Никоље заједно са хором “Опленaц” предвођеним диригентом Маријом Ракоњац.

Подсетивши нас на витештво краља Александра протојереј-ставрофор Рајко Стефановић нас подсећа на жртву коју је Краљ морао да поднесе, као и на љубав коју је Краљ осећао према свом народу.

Беседа протојереја-ставрофора Рајка Стефановића на Опленцу

После Литургије одслужен је парастос краљу Александру I Карађорђевићу, а затим је у породичној крипти Карађорђевића извршен помен.

Након помена званичници војске и локалне самоуправа положили су венце на гроб краља-витеза.

По завршетку приређена је трпеза љубави за присутне вернике.

јереј Никола Илић