ХРАМОВНА СЛАВА МАНАСТИРА ПРЕРАДОВАЦ

ХРАМОВНА СЛАВА МАНАСТИРА ПРЕРАДОВАЦСвети преподобни Симон монах у народу познат као краљев дан, кога црква прославља 7. октобра, сваке године свечано се прославља у манастиру Прерадовац. Свету Архијерејску Литургију уз саслужење десет свештеника и два ђакона служио је Епископ шумадијски Господин Јован.

Још од раног јутра пристизао је верни народ са свих страна, да дочека свог Првојерарха. Манастирска порта у којој је служена Света Архијерејска Литургија била је испуњена у потпуности верним народом.

У проповеди Владика Јован је на првом месту честитао игуманији Текли и њеном бројном сестринству храмовну славу, са молитвеном жељом да Свети Симон монах утврди ову Свету обитељ у сваком добру. Поред тога, Владика Јован је говорио о смиреном и кротком животу Симона монаха, који треба да нам буде пример живљења у овом земаљском животу, како би сада и овде започели припрему за живот вечни.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Прерадовац

Након замовне молитве и опхода око храма, Владика Јован извршио обред освећења жита и резања славског колача. По завршетку литургије, уследио је културно уметнички програм а потом славска трпеза за све присутне.

протонамесник Сретко Петковић