ОСВЕШТАН ТЕМЕЉ ЗА НОВИ ХРАМ У БАРЗИЛОВИЦИ

ОСВЕШТАН ТЕМЕЉ ЗА НОВИ ХРАМ У БАРЗИЛОВИЦИЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је  24. септембра 2011. године, у Барзиловици надомак Лазаревца, служио Свету Архијерејску Литургију и том приликом освештао темељ за нови храм посвећен Силаску Духа Светог на апостоле.

Преосвећени се том приликом захвалио верницима ове парохије, који су у великом броју били присутни, што подижу храм Божији који јесте биљег за ово место и уједно сведок њихове вере и љубави према својој Цркви и вери православној. 

Владика нас је подсетио да је на светој земљи Косову саграђено 1700 олтара и да су сви запамћени и похрањени у свести нашег народа, јер су запечаћени Духом Светим, те да се по томе храм Божији разликује од неке друге грађевине.

И ми који смо крштени се разликујемо од других, јер смо такође запечаћени Духом Светим, али не само по привилигији , већ пре свега по одговорности коју имамо за овај свет. Подижете овај храм да у њему служимо Свету Литургију, да Богу приносимо Његове дарове, да кроз свето причешће примамо сам живот, јер се Литургија и служи само због причешћа, рекао је он. Ако нема нас и нема причешћа, онда не треба да буде ни Литургије, нагласио је Преосвећени.  Осврћући се на прочитано Свето Јеванђеље Владика нас је позвао да са грехом не убијамо и не осуђујемо самог човека, да пре свега преиспитујемо и сагледавамо себе, а да не судимо другима. Сам Христос будући потпуни Бог и потпуни Човек, и разумевајући нас и нашу природу , није осуђивао човека, већ грех који он чини.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Преосвећени је овом приликом, за показани труд и љубав, у чин протонамесника рукопроизвео тамошњег пароха, јереја Жељка Ивковића.

Након Свете Литургије и трпезе љубави владика је обишао заједницу ''Земља живих'' која се налази у селу Брајковцу и која Његовим благословом и молитвама, успешно функционише и доноси плодове већ више од три године.

 

јeреј Жељко Ивковић