СЛАВА МАНАСТИРА КАЛЕНИЋ

Kalenic - VavedenjeОвогодишња слава манастира Каленића, Ваведење Пресвете Богородице, прослављена је свечаније од досадашњих. Разлог за то је, обележавање 600 година манастира Каленића у овој јубиларној 2007. години.

Славље је започето празничним бденијем које је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз служење присутних свештеника, а сутра дан на дан Ваведења, Преосвећени Владика је служио Св. архијерејску Литургију уз саслужење пет свештеника и два ђакона. Црква је била препуна верног народа, који су дошли из многих околних места и околних градова, а већина од њих је присупило св. Тајни Причешћа. 

На Св. Литургији, веома надахнуто беседио је Ректор крагујевачке богословије Св. Јована Златоустог, протојереј-ставрофор Зоран Крстић.

Беседа - протојереј-ставрофор др Зоран Крстић

Између осталог нагласио је:

„ми смо се данас окупили да прославимо шест векова, 600 година постојања ове светиње, која је исто тако дом Господњи. И ови зидови, као утроба Богородице сместају самога Бога, и постају тако дом Господњи. Не само што је ова грађевина лепа, јер и јесте лепа. Али пре свега, што прима хришћане, а прима их већ шест векова, генерације и генерације хришћана, који су својом љубављу према Господу, својом љубављу према Христу, учинили да ови зидови и ова светиња буду дом Господњи...“

„... шест векова сведоче шта је вазда било и шта ће вазда бити само потребно, а то је отворена љубав и отворено срце према Господу.“

На крају Св. Литургије учињен је трократни опход око Св. храма, освећен је и пререзан славски колач уз учешће присутног народа.

По вековној пракси игуманија Манастира Каленић, мати Нектарија са својим сестринством, почастила све присутне, трпезом љубави.

протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић