ПРОСЛАВА 200. ГОДИНА КАРАЂОРЂЕВЕ ЦРКВЕ У ТОПОЛИ

ПРОСЛАВА 200. ГОДИНА КАРАЂОРЂЕВЕ ЦРКВЕ У ТОПОЛИНа дан Рођења Пресвете Богородице, 21. септембра 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, поводом прославе храмовне славе Карађорђеве цркве у Тополи и јубилеја 200 година од подизања ове светиње, служио је Свету Архијерејску Литургију у порти Карађорђевог конака.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михајловић, пензионисани протојереј-ставрофор Тихомир Анђелковић, архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мића Ћирковић, архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, ректор богословије у Крагујевцу протојереј-ставрофор др Зоран Крстић са свештенством Епархије шумадијске.

На Светој Архијерејској Литургији су певале монахиње манастира Никоља са хором “Опленац” под диригентском палицом Марије Ракоњац.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Тополи

Светој Архијерејској Литургији су између осталих присуствовали Његово Краљевско Височанство престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина са члановима Крунског савета, као и председник општине Топола г. Драган Јовановић са члановима локалне самоуправе.

Првојерарх шумадијски у надахнутој беседи прближио је верном народу лик Пресвете Богоридице као оне која је родила Богочовека Христа. Владика је између осталог указао и на тежак историјски тренутак у ком се налази наш народ на Косову и Метохији, уз подсећање да је Косово срце Србије, које неки желе насилно да нам узму. Своје утиске Владика је пренео и верном народу Шумадије, јер је до пре неколико дана као члан Светог Архијерејског Синода са Епископима наше Цркве на челу са Његовом Светошћу Патријархом српским Г. Иринејом, посетио наш народ и на лицу места се уверио у каквим се искушењима он налази. Позивајући на молитву, Епископ шумадијски је изразио наду да ће и овога пута као и увек кроз историју српски народ наћи излаз, а за то нам као пример могу послужити наши свети преци, који у најтежим тренутцима нису заборављали ни Бога ни Цркву.

За исказану љубав, труд и помоћ, Његово Преосвештенство је одликовао велике добротворе тополске светиње. Орденом Светог Симеона Мироточивог одликован је г. Будимир Стаматовић из Тополе. Граматом признања одликован је г. Милосав Петровић из Тополе и граматом захвалности одликован је г. Горан Арсенијевић из Винче.

Након Свете Архијерејске Литургије уследила је свечана литија улицама Тополе. Испред зграде Општине преломљен је славки колач у присуству Његове Екселенције Александра Конузина, амбасадора Руске Федерације.


 јереј Никола Илић