СЕМИНАР ЗА СВЕШТЕНИКЕ ЛЕПЕНИЧКОГ И КРАГУЈЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВА

СЕМИНАР ЗА СВЕШТЕНИКЕ ЛЕПЕНИЧКОГ И КРАГУЈЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВАСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована 15. септембра 2011. године, у Амфитеатру богословије Свети Јован Златоусти у Крагујевцу, одржан је семинар за свештенике крагујевачког и лепеничког намесништва. Семинар је имао назив “Пастирска служба у измењеним друштвеним околностима”. Увод у овај догађај била је Света Архијерејска Литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован у храму Светог Саве на Аеродрому.

Уводно предавање под називом “Приступ проблему (теми семинара) са тачке гледишта пастирске социологије” одржао је ректор богословије Св. Јован Златоусти, протојереј ставрофор др Зоран Крстић, који је излагању поставио следећу констатацију: да хришћане, а још чешће јерархију, генерално у јавности, карактеришу као носталгичаре за прошлошћу. А одмах затим додао: “Ако је то, макар и у траговима, истина, оправдано је запитати се зашто је то тако? Да ли је савремено друштво, по дефиницији, непријатељски расположено према Цркви?”

Да би расветлио ову проблематику предавач је на исцрпан начин обрадио следеће теме: Карактеристике предмодерног, традиционалног друштва; место и улога Цркве у предмодерном друштву; Пастирска служба у традиционалном друштву; разлоге настанка модерног друштва; карактеристике модерног друштва; промењена улога Цркве у модерном друштву; пастирска служба у постмодерном друштву; карактеристике религиозности постмодерног човека; карактеристике пастирске службе у постмодерном друштву.

Следеће предавање одржала је Мр др сци. Биљана Анђелковић, неуропсихијатар, специјалиста психотерапије на тему: “Психолошки оквир пастирске службе свештеника”. Излагањем се осврнула на следеће теме кроз примере из психијатријске и психотерапијске праксе: Препознавање психопатологије приликом исповести: психозе и поремећаје личности; психопатологије у посетама породицама када се свети водица. Упозорила је присутне о значају истицања психолошке димензије личности у проповедима. Говорила је о основним психолошким ентитетима, механизмима одбране, што повећава психолошку осетљивост пастира: пројективна идентификација, интројекција, расцеп, емпатија итд. У свом излагању посебно је посветила пажњу значају сарадње свештеника и психотерапеута, као и како свештеник може да утиче на мотивацију за лечењем својих оболелих парохијана.

Свештеник Драган Поповић говорио је на тему “Смрти, бола, патње” Отац Драган је нагласио неспремност савременог човека, укључујући и већину нас који себе називамо хришћанима, да се са овим чињеницама отворено и свесно суочимо. Штавише. стиче се утисак да човек данашњице по сваку цену жели да их потисне и игнорише, и у тој намери у великој мери, рекли бисмо и успева, све док сам не буде суочен са њима било личном или патњом својих ближњих. Са тим циљем развио је читаву једну индустрију и културу да замагли и помути управо највећу трагедију људског постојања, да смо немоћна и пропадљива створења и да нас на крају овог нашег земаљског битисања, ма какво оно било. неизбежно чека смрт.

Тежиште предавања је било да се кроз патњу као последицу болести и смрти нагласе противречности патње палог и новог човека у Христу, и модерном човеку покуша да приближи хришћанско схватање патње као неопходног елемента његовог спасења у Христу, и тако допринесе лакшем суочавању са њом, њеног прихватања и превазилажења. С тим у вези дат је одговор на следећа питања: Схватање и однос савременог човека према болести и смрти, хришћанско схватање о пореклу болести и смрти, значење и смисао ових феномена, Патња као последица болести и смрти, Исцелитељска димензија пастирског деловања, Улога пастира у превазилажењу патње, ослобођење од патње или ослобођење кроз патњу.

На крају је свештеник Немања Младеновић изложио тему “Конкретнији приступ у брачним проблемима”. Кроз предавање смо били упознати са савременим тенденцијама које указују да је класична брачна заједница “пред сломом”. Полазећи од традиционалног приступа да је брак предпоставка за породицу, подаци о броју разведених бракова намећу бројна питања у вези са савременим разлозима формирања породице и брачне заједнице као и разлога распада бракова и породица. Обзиром да се број развода повећава има много разлога а један од многобројних је и секуларизација као процес смањеног утицаја цркве на институцију брака, много присутних погрешних представа о брачној љубави које показују свој деструктивни карактер у виду раставе али и других облика поремећаја личности брачника. Изложени су и неки конкретни примери парохијске праксе која би могла бити коришћена и као превентива за проблеме да до њих не дође као и ако се појаве у животу наших парохијана.

Након последњег предавача, пре свог превременог одласка (на Косово) Преосвећени Владика шумадијски Јован заокружио је циклус ових предавања својом речју, захваљујући се свима на окупљању и труду који су уложили предавачи у припреми њихових излагања.

У последњих сат времена отворена је дебата о свим поменутим предавањима, на којој су присутни свештеници имали прилику да поставе још нека питања предавачима која су им се учинила нејасна.

јереј Немања Младеновић