ХРАМОВНА СЛАВА У СТЕПОЈЕВЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА У СТЕПОЈЕВЦУНа дан Сабора српских светитеља 12. септембра 2011. године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету Архијерејску литургију поводом храмовне славе у Степојевцу. Владику је дочекао верни народ са децом. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Видо Милић и Радивоје Митровић и јереји Влада Димитријевић и Игор Обрадовић.

После прочитаног јеванђеља Владика је честитао славу окупљеном народу и подсетио вернике како се долази у храм као дом Божији. Ко долази у дом Божији треба да постане богоносац и да непрестано носи Бога у себи јер када се иде у храм Божији треба да се припремамо још од вечери. У Цркви се све освећује па и ми сами и зато је неопходна припрема. Најпре се морамо са свима измирити да би ишли у дом Божији. Литургија је најбоље време када се сусрећемо са Богом. То је моменат када се сусрећемо са Христом јер у Христу је наше спасење. У Христа су се уздали и наши преци које данас прослављамо. Они су се уздали у Христа и зато су се осветили светошћу Господњом. Тако и ми треба да живимо да би смо били истински хришћани.

У другом делу беседе Владика је поучио родитеље како својим примером трба да васпитају своју децу. Он је навео и речи Светог Јована Златоустог да родитељи треба духовно да васпитају своју децу да неби постали случајно духовне убице своје деце. Пример за васпитање свих нас су наши светитељи и ми Срби имамо и те како на кога да се угледамо. То су пре свега наше владарске лозе које су дали велики број светитеља. Зато је велика одговорност на родитељима јер им је Господ дао велики дар али на дар треба принети и уздарије. Да не би закснили треба имати молитву непрестано у себи. Узносимо молитве Господу и нашим светитељима али не само устима већ и у срцу.

После причешћа деце из основне школе Вук Караџић из Степојевца и верног народа, уследила је литија око храма а затим је Владика, испред храма, пререзао славски колач. Овогодишњи домаћин славе био је Драган Мићић који је припремио славску трпезу заједно са парохом степојевачким Миланом Дрочићем.

јереј Владимир Димић