СВЕЧАНА ЛИТИЈА ОД ЈАГОДИНЕ ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕ

СВЕЧАНА ЛИТИЈА ОД ЈАГОДИНЕ ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕУ суботу, 10. септембра, уочи празника Усековања главе Св. Јована, Претече и Крститеља од Ирода и Иродијаде и ћерке јој Саломије, благочестиви јагодинци предвођени Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом и својим свештенством кренули су у 14.00 часова у свечану литију из Старе цркве у Јагодини до манастира Јошанице поводом прославе славе манастирске капеле Сабора српских светитеља.

Шесту годину заредом свечана литија устаљеном маршутом, дугом око 12 километарa, ходи од Јагодине кроз околна села до манастира успут позивајући и призивајући све оне који су вољни на овакву врсту молитве и подвига. Верни народ носећи барјаке, рипиде, Јеванђеље, мошти Св. великомученика Пантелејмона је сећајући се на Претечу и жртву његову, на овај начин изразио своју веру, приложио труд као жртву своју. Они који нису могли да учествују у овом крсном ходу излазили су испред својих кућа држећи кућне иконе и тражећи благослов од свог Архијереја. Уз два краћа задржавања у Винорачи и Сиоковцу, где је прочитано Јеванђеље и узнете молитве за добробит овог краја, и краћи одмор уз послужење које су припремили добри људи из ових села свечана литија је стигла у манастир. Ту је испред манастира настојатељ манастира архимандрит Евтимије са својом братством дочекао Владику са погачом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После краћег одмора одслужено је вечерње, кад су мошти Светог великомученика Пантелејмона које су ношене у литији изнете на поклоњење вернима. У својој беседи Владика је говорио о светињи коју смо походили и о томе да светиње треба да нас освећују, али да и људи чине грађевине светима. Човек је такво биће коме је дато и које има за циљ да целу творевину принесе ка Светоме, али је човек и у стању да обесвети. Владика је позвао све на једини прави и истински пут, пут светости, којим су ишли и сви српски Просветитељи и Учитељи, чијим трудом и молитвама Срби и данас живе.

Сутрадан, на дан славе, служена је Света Литургија којом је началствовао гост из манастира Гргетега архимандрит Доситеј, уз саслужење госта из Украјине јеромонаха Никодима и јагодинског свештенства, после које је братство манастира припремило пригодно послужење за све присутне.

јереј Миломир Тодоровић