ПРАЗНИК УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ВЛАКЧИ

ПРАЗНИК УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ВЛАКЧИ Како је радосна мисао која оживљава срце, кад схватимо да сви православни хришћани данас представљају једно Тело Христово, које је у наручју и загрљају Пресвете Мајке Божије, а ми као деца Њега, једно тело, једна песма, један дух, једна заједничка молитва, једна снажна винова лоза Господња са великим родом, са великим бројем причасника, са великом радошћу, и осећајем да је Мајка Божија домаћин данашње славе, kаква је и била Св. Литургија у Влакчи, у препуном храму верника, деце, младих и старих, домаћина.

Сведочанство четири генерације. Снага за борбу против нашег највећега непријатеља, против нашега греха. Свету Литургију служили су свештеници Опленачког намесништва. На крају Свете Литургије надлежни парох честитао је Славу, домаћину господину Душану Дамјановићу и његовој породици, народу, црквеним одборницима, председнику и свим гостима. Свештеник је нагласио овом приликом да је наша Слава, коју прослављају многи храмови, на челу са Саборним храмом у Богом чуваном граду Крагујевцу, Слава свих нас, нада свих нас, очишћење наших нечистота и грехова, светлост наших душа у овим тешким временима, где Господ допушта искушења због наших грехова, али и светиња наша највећа и утврђење нашег живота после покајања због грехова. Парох се захвалио свим приложницима на несебичној љубави и спремности да изађу у сусрет и да помогну својој парохијској цркви.

После Свете Литургије сав народ у порти је послужен. У продужетку славља организован је дочек Његовог Преосвештенства Епископа Шумадијског Господина Јована, а присутне вернике је обрадовао и за њих незабораван дочек свог Епископа испуњен пламеном љубављу према Њему, а пропраћен играма и песмама Културно уметничког друштва „Гружа“, у извођењу чувене шумадијске свадбе, која се, хвала Пресветој Богомајци, још у оваквим селима прелепе Шумадије још само негује и чува од заборава.

Свечани ручак у прелепом летњем трпезару, започет је резањем славскога колача од стране нашег епископа.

Владика је одржао беседу верноме народу, у којој је посебно истакао данашње време у коме нам се подмећу многе лажне вредности, уместо истинских и правих вредности, и да једино честити и поштен човек не може да буде унижен и окаљан, ма колико се свет трудио то да уради.

У току ручка славље је пропраћено весељем али и неизоставним здравицама за нашег Владику, и устаљеним редом за све госте како из Влакче, тако и из околних села, које већ неколико година Славу Пресвете Богородице овде доживљавају као један од некадашњих Сабора у Шумадији.

Дејан Петровић, протонамесник