ДЕТИНЦИ У КРАГУЈЕВЦУ

Detinci KragujevacПразник најмлађих чланова Цркве Христове прослављен је литургијским сабрањем у оновној школи ''Ђура Јакшић'' у Крагујевцу. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство eпископ шумадијски Г. Јован. Свештеници обучени у свечане богослужбене одежде, заједно са децом, њиховим родитељима и професорима дочекали су свог владику. Кабинет за музичко васпитање био је мали да прими сву децу предшколског и школског узраста. У предивном појању учествовао је дечији хор којим диригује Марија Гојић и октет наше епархије на челу са господином Марком Нешићем.

 

После прочитаног Светог Еванђеља, проповед је одржао  протојереј-ставрофор Зоран Крстић. Он је истакао  да оно што Господ од нас ''озбиљних'' личности тражи јесте да постанемо као деца, јер таквих је Царство Небеско. Отац Зоран позвао је хришћане да се радују, да нам наша вера пружа радост вечног и непролазног живота, да се радујемо као што то чине деца зато што смо живи, јер је наш Бог у кога верујемо победилац смрти и истински Животодавац.

Беседа ректора Богословије у Крагујевцу, протојереја-ставрофора Зорана Крстића

После одслужене Свете Литургије епископ је осветио нови кабинет за веронауку. Овај мали школски храм отворен је захваљујући великом труду и љубави вероучитеља у овом просветном заводу јереја Драгана Симоновића. Свештеник Драган већ неколико година учи децу основним истинама православне вере, негује у њима љубав према Господу и према ближњем, и позива их да уђу у радост вечног и непролазног живота који је Бог обећао свима онима који своје срце отворе на куцање Христово.

Посебна заслуга за ово наше сабрање на спасење припада директору школе господину Ђорђу Божовићу. Он је показао несебичну љубав примајући све нас у школски дом, знајући свагда да онај ко са Господом сабира не расипа.

Свечано прослављање овог великог  празника настављено је трпезом љубави коју је уз помоћ донатора припремила управа школе.

протојереј Милић Марковић