90 ГОДИНА ОД УПОКОЈЕЊА КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ КАРАЂОРЂЕВИЋА

90 ГОДИНА ОД УПОКОЈЕЊА КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ КАРАЂОРЂЕВИЋАПоводом 90. годишњице oд упокојења краља Петра Првог Карађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован служио је 16. августа 2011. године Свету Архијерејску Литургију, а у продужетку и парастос краљу Петру, у Цркви Светог великомученика Георгија на Опленцу.

Епископу је саслуживало свештенство Шумадијске епархије, а на Литургији су певале монахиње манастира Саринца и Драче уз пратњу црквеног хора „Опленац“ из Тополе, под руковоством диригента Марије Ракоњац. На Светој Литургији је присуствовао и Његово Височанство Принц Владимир Карађорђевић са супругом Принцезом Бригитом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Величина покојног краља Петра огледала се пре свега у величини Његове вере, истакао је Владика Јован, који је такође подсетио и на мир који је је покојни краљ Петар имао, уједно позивајући да се измиримо и са живима и са мртвима, како би сви били и живели у заједници. Након Литургије у летњиковцу краља Петра приређено је послужење. Поред осталих годишњици су присуствовали: министар културе Предраг Марковић, који је у друштву председника општине Топола Драгана Јовановића положио венац на гроб краља Петра.

ђакон Остоја Пешић