САБОР ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА У ПАВЛОВЦУ

САБОР  ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА У ПАВЛОВЦУДана 1 августа 2011. године када наша Света српска Православна Црква молитвено прославља светог Деспота Стефана Лазаревића, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у средњевековном манастиру Павловац у подножју Космаја.
Света Литургија је почела доласком нашег Првојерарха кога је дочекало стотинак људи, мештана села Кораћице и околних места.

Његовом Преосвештенству саслуживали су крстоносни оци и Архијерејски намесници Драгољуб Ракић, Миладин Михаиловић, Мића Ћирковић, Никола Гвоздић и ђакони Небојша Јаковљевић, Остоја Пешић и Петар Лесковац.

У својој надахнутој беседи Његово Преосвештенство Г. Јован потсетио је све присутне да наша Света српска Православна Црква кроз своју мукотрпну, али славну историју има велики број Божјих угодника и светитеља, који су својим животом и радом прославили Бога на земљи и задобили вечни живот у Царству Небеском. Један од тих великих угодника је и Свети Деспот Стефан Лазаревић кога данас ми молитвено прослављамо.

Такође је позвао све присутне да редовно долазе на богослужења и активно учествују у Светој Евхаристији, јер је она највећа света тајна, која повезује небо и земљу, тајна која спушта Бога на земљу и која земљу узноси на небо.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После Причешћа Епископа и свештенства Светој Чаши је приступило и неколико верника.
      
Након Свете Литургије и резања славског колача приступило се трпези љубави у манастирском конаку, а коју је припремио домаћин славе господин Милан Јанковић из Кораћице са породицом.

Јереј Ратко Аврамовић