БОГОЈАВЉЕЊЕ У КРАГУЈЕВЦУ

bogojavljenje kragujevacПразник Крштења Христовог (Богојављење) прослављен је у Старој крагујевачкој Цркви са вером да све и свагда може изнова да буде очишћено, обновљено и поново рођено.

 

Литургијско сабрање почело је у 8 сати, а затим су свештеници узнели молитве великог водоосвећења. Проповед је одржао ђакон Мирослав Василијевић.

Сам Бог је у лику човека ушао у ту воду и сјединио себе не само са људима већ и свецелом материјом, претворивши је тиме у сасуд светлости, у светлоносну материју која сва стреми ка радости и животу.

После великог водоосвећења братство Старе Цркве са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом одлази на језеро у Шумарицама на којем је епископ узнео молитве свемогућем Богу и благословио све присутне.

Владика Јован је честитао празник свима са жељом да нам се Господ свима јави по нашој љубави и вери у правду Божију. Истакао је да освећење воде буде на просвећење разума људског, да схватимо да зло добра донети неће и да нам ова вода буде на живот вечни. Владика је у име Божије позвао све на измирење, да размишљамо о себи и о ономе што остављамо иза себе. На крају је Његово Преосвештенство благословио народ са молитвом да преовлада љубав без сенке, нада без поклекнућа и вера без сумње.

Сви учесници пливања за Крст часни добили су благослов од свог eпископа.

На петом надметању ‘’Пливање за крст часни’’, на Богојављење на језеру у Шумарицама, витешку титулу ‘’Носилац Богојављенског крста’’ освојио је Бошко Марић из Горажда, студент Више Медицинске школе у Ћуприји. Марић је први је на језеру у Шумарицама, препливао стазу дугу 33 метра, која симболизује године које је Христ провео на земљи. Међу 22 такмичара, за крст часни први пут је пливала и једна жена – Љиљана Грујић из Арандјеловца.

Витешком надметању присуствовало је више хиљада градјана, а такмичење је одржано уз благослов епископа Шумадијског Јована и под покровитељством града Крагујевца.

Велику заслугу за организацију ове духовно - спортске манифестације има дружина СВЕБОР (Српске вештине борења) на челу са самопрегорним и трудољубивим господином Србољубом Димићем.

На крају су епископ шумадијски и градоначелник града Крагујевца поделили медаље и пригодне поклоне свим учесницима. Манифестација је одржана под покровитељством Скупштине Града Крагујевца. У радости Богојављења у нашем граду учествово је гост из Београда господин Војислав Михајловић.