ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ТРСТЕНИЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ТРСТЕНИЧКОГНа празник Св. Кирила Јерусалимског, 31. марта 2011. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор Епархије крушевачке Господин Јован служио је Архијерејску Литургију Пређеосвећених дарова у храму Св. Тројице у Трстенику. На Светој Литургији саслуживали су протојереј-ставрофор Јован Спасојевић, протојереј-ставрофор Милосав Егерић, протојереј Марјан Вујовић, ђакон Иван Гашић и ђакон Перица Стојић.

Пре Свете Литургије свештенство је исповедио протојереј-ставрофор Јован Спасојевић, пензионисани свештеник из Милутовца.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након завршетка Свете Литургије, свештенство се окупило на братски састанак у сали парохијског дома. Реферат са темом Саможртвени јеванђелски етос наспрам савремене нарцисоидности произнео је јереј Мирослав Михајловић, парох у Великој Дренови. У свом реферату отац Мирослав се најпре осврнуо на етимологију термина етос и нарцисоидност, а онда их је протумачио у контексту дешавања у људском друштву кроз историју до данас. Приказан је пут од хуманизма преко етике до економије која је проистекла из етике. На крају, отац Мирослав је навео како православни верници могу заштитити себе од унификације и глобализма. После прочитаног реферата отворена је дискусија у којој су свештеници изнели своје ставове.

На крају се ово сабрање завршило трпезом љубави.

 

Перица Стојић
ђакон при храму

Свете Тројице у Трстенику