ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА БЕЛИЧКОГ НАМЕСНИШТВА

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА БЕЛИЧКОГ НАМЕСНИШТВАУ петак, 25. марта 2011. године, треће недеље Великог поста, када наша Света мајка Црква прославља преподобног Симеона Новог Богослова и Светог Григорија Двојеслова, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини.

Литургијском сабрању је предходила Света Тајна исповести свештенства беличког намесништва. Исповедник је, по благослову Епископа, био високопреподобни архимандрит Евтимије, игуман манастира Јошанице.

У надахнутој беседи, Владика је поучио присутни верни народ о важности покајања, истакавши да тамо где постоји лењост, немарност и саможивост покајања нема. Очински нас је подсетио да у таквом човеку постоји празнина, а сваку празнину човек мора нечим испунити, јер празну кућу насељава онај који први у њу уђе. Зато бдимо и молимо се да се у наш ум и наше срце усели Дух Бога Правде, Бога Истине и Бога Љубави, истакао је владика.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Јагодини

Поред великог броја причасника, треба свакако издвојити ђаке које похађају веронауку и који су са својим вероучитељима активно учествовали у овом литургијском сабрању.

После Свете Литургије, свештенство намесништва Беличког имало је радни састанак на коме је јереј Миломир Тодоровић, парох први јагодински при храму Светих Апостола Петра и Павла читао реферат на тему „Пастирски приступ проблему прељубе у браку“. Сам рад првенствено због свог своје озбиљности и високог квалитета отворио је конститутивну полемику, која је довело до низа важних закључака који ће свакако помоћи парохијском свештенику – пастиру, да овај нажалост све израженији проблем, пре свега предупреди поучавајући оне који ступају у брак, као и ублажавајући и исцелујући саме последице прељубе, што ће свакако на крају довести до оздрављења породице као основног и најважнијег сегмента друштва.

Све у свему треба истаћи да је ово била једна велика духовна радост за Цркву Божију у Јагодини.

вероучитељ Борис Милосављевић