МАНАСТИРУ НАУПАРА ЗВАНИЧНО ПРЕДАТО ЗЕМЉИШТЕ У ДРЖАВИНУ

МАНАСТИРУ НАУПАРА ЗВАНИЧНО ПРЕДАТО ЗЕМЉИШТЕ У ДРЖАВИНУ22. фебруар 2011. године биће записан у летопису манастира Наупара као посебно значајан датум, историјски, јер је тог дана извршена званична примопредаја одузетог манастирског земљишта од стране некадашње комунистичке власти.

Садашња држава је овим чином исправила дугогодишњу неправду и манастиру вратила 1.479 хектара квалитетне шуме (остало је још 8 хектара за које ће се накнадно донети решење ). Комисију за предају непокретности од стране предузећа “Србија шуме”, у чијем је коришћењу било земљиште, чинили су г. Јордан Мијатовић, дипл. инг. шумарства, г. Зоран Живановић, дипл. инг. шумарства и правник г. Раде Петронијевић. Комисију СПЦ коју је формирао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, администратор Крушевачке епархије, сачињавали су игуман манастира Наупара отац Дамаскин, јереј Драгић Илић, члан Епархијског управног суда Крушевачке епархије и г. Радош Миленковић дипл. инг. шумарства.

“Данас се радују и душе упокојених предака донатора који су поклонили своје поседе Цркви” - биле су речи које је изговорио Његово Преосвештенство, обраћајући се присутнима. Владика се захвалио на домаћинском чувању шуме од стране предузећа “Србија шуме” јер је реч о природном резервату. Да су људи из Србија шуме водили рачуна, говори и чињеница да је већина стабала храста, букви и јасена старија од 200 година.

Преосвећени Владика је пре посете Наупари био у Крушевцу где је у цркви Светог Ђорђа одржао састанак са свим свештеницима парохија које чине Крушевачку епархију. Био је то конструктиван састанак на коме је Његово Преосвештенство упознао свештенике о одлукама које су донете на седници Епархијског савета прошле недеље и на коме су решена бројна организациона питања везана за оснивање епархије и квалитетан рад свих присутних, које је позвао да појачају молитве, да Бог пошаље праву особу у лику будућег Владике који ће их водити у будућем периоду.

“Овај састанак ће ући у историју” - рекао је Преосвећени Владика. “Ми смо претече, да припремимо пут за апсолутно заживљавање Епархије. Ми нисмо професионалци, то је израз за људе који раде у фабрици, ми смо овде по позиву. Позив не зна за време, већ када нас Господ позове; морамо увек да будемо приправни. Наш је позив и призив да проповедамо Јеванђеље Христово, али првенствено, да живимо Јеванђељем Христовим... Више пажње треба посветити пастирској, мисионарској служби. Није довољно само да се доведу верници у храм; потребно је када доведемо у цркву верника и да га уведемо у Цркву- заједницу Бога и људи. Зато вас молим, да кренемо и покажемо, да смо ревнитељи за Цркву Божију, и за наш призив. Апостол Павле, у посланици Тимотеју каже- “Пази на науку коју проповедаш”. Подстрек је потребан човеку да се види и ово што радимо - да ли је добро. Добро, ако се не учини на добар начин, није добро. Имајмо љубави, то вас молим.


Извор: Епархија крушевачка