УСТОЛИЧЕН ВЛАДИКА РАШКО-ПРИЗРЕНСКИ И КОСОВСКО-МЕТОХИЈСКИ Г. ТЕОДОСИЈЕ

УСТОЛИЧЕН ВЛАДИКА РАШКО-ПРИЗРЕНСКИ И КОСОВСКО-МЕТОХИЈСКИ Г. ТЕОДОСИЈЕНовоизабрани Епископ рашко-призренски Г. Теодосије свечано је устоличен данас у Призрену. Владику Теодосија је у трон епископа Рашко-призренске епископије увео Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, који је у призренском храму Светог Ђорђа служио Свету Литургију уз саслужење 13 архијереја СПЦ. Литургији су присуствовали саветник председника Србије Млађан Ђорђевић, министар за Косово и Метохију Горан Богдановић, потпредседник владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и министар вера Богољуб Шијаковић.

Устоличењу Епископа рашко-призренског и свечаној Литургији присуствовали су и бројни верници са Косова и Метохије, из централне Србије, Републике Српске, Црне Горе и дијаспоре. Обраћајући се устоличеном Епископу Теодосију и присутним верницима Патријарх Иринеј је указао на страдалну судбину Призрена, Цркве и српског народа на Косову и Метохији.

"Ово је велики дан, дан устоличења епископа који треба да настави историју и живот српске цркве на простору Косова и Метохије и да улије нову снагу, нову благодат историји", поручио је патријарх. Црква је изабрала човека у кога има пуно поверење и за кога верује да ће моћи да одговори тешком, страшном времену у којем живи српски народ на Косову и Метохији, указао да је Патријарх Иринеј.

У приступној беседи, устоличени епископ рашко-призренски Теодосије навео је да је за њега 19 година проведених на Косову и Метохији највећа школа живота. "Пре више од шест година промислом Божијим као викарни епископ липљански удостојен сам епископског чина. Ово свештено достојанство примио сам са радошћу и страхом знајући да ће моје досадашње служење Богу као игумана царске лавре Високих Дечана морати да буде још преданије и ревносније него икада", рекао је Епископ рашко-призренски Теодосије.

Епископ је додао да је сада када преузима дужност епархијског архијереја Епископије рашко-призренске одговорност која му се даје неупоредиво већа и да је свестан да му се поверава једна од најугледнијих епархија СПЦ.

Повратак седишта епархије у Призрен

Свечаном увођењу владике Теодосија у трон епископа Рашко-призренске епархије присуствовали су представници Грчке Православне Цркве, представнци Руске Православне Цркве, представници исламске заједнице Косова, Римокатоличке и Евангелистичке цркве.

Храм Светог Ђорђа у центру Призрена делимично је обновљен, након што су га албански екстремисти 17. марта 2004. године запалили заједно са свим осталим црквама у Призрену.

Устоличењем Владике Теодосија истовремено се седиште епархије рашко-призренске после 11 година враћа у Призрен, након што је 1999. године било измештено у Грачаницу.

Иако је Призрен данас град у коме живи само 18 Срба од предратних 8.000, повратком седишта епархије у тај древни град СПЦ ће још једном потврдити своју решеност да остане са својим верним народом на Косову и Метохији, навела је Епархија рашко-призренска.

Владика Теодосије је на дужност епископа рашко-призренске епархије изабран на редовном јесењем заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве уместо умировљеног, а касније и рашчињеног владике Артемија.

Извор: РТС