ХРАМОВНА СЛАВА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ХРАМОВНА СЛАВА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у среду 27. октобра, на дан Преподобне мати Параскеве, уз саслужење свештенства архијерејског намесништва јасеничког и уз присуство великог броја верника, служио Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци.

Преосвећени Владика је за време свете Литургије у чин ђакона рукоположио новог делатеља на њиви Господњој, свршеног богослова и дипломираног теолога Милана Кеџића.

Честитајући храмовну славу, Епископ Јован се у веома надахнутој и исцрпној беседи обратио својој духовној деци, говорећи најпре о дужности сваког хришћанина да оно што је зло у свету преображава у добро. Али, ми често хоћемо да исправимо зло код другога, а никако да исправљамо себе. То јесте можда лакше, али је потребније прво поучити себе, како и би и друге својим примером могли поучити. Када говоримо о овоземаљском животу, морамо имати на уму да је овај живот само припрема за вечни живот. И зато ми не живимо за овај свет, него за онај вечни – непролазни.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Смедеревској Паланци

Нарочито је била значајна поука Владике Јована упућена новопосвећеном слуги у  винограду Господњем. Владика подсетио на узвишеност позива свештенослужитеља и на неопходност наоружања смирењем, трпљењем и љубављу, како би спасавањем своје душе спасили и душе оних који су нам од Бога, на служење и чување, поверени.

Поука епископа шумадијског Г. Јована у Смедеревској Паланци

После свечане литије око храма и резања славског колача Епископ Јован је са  свештенством и верним народом заједничарио у трпези љубави, продуженој  Светој Литургији.