ЈЕРОТИЋ У КРАГУЈЕВЦУ

ЈЕРОТИЋ У КРАГУЈЕВЦУШТА СА НАШОМ ПАТЊОМ?

Академик, Владета Јеротић, књижевник, неуропсихијатар и професор у пензији Богословског факултета у Београду, гостоваће у Крагујевцу у понедељак, 1. новембра. И овога пута одржаће једно од својих увек атрактивних и увек добро посећених предавања на тему "Шта са нашом патњом?". Почетак предавања је у 19 сати и 30 минута, а одржава се у свечаној сали Прве крагујевачке гимназије.

Професор Владета Јеротић је рођен 1924. године у Београду у коме је завршио Гимназију и Медицински факултет. Специјализирао је неуропсихијатрију, а у Швајцарској, Немачкој и Француској психотерапију. Радио је више деценија као шеф Психотерапеутског одељења болнице „Др Драгиша Мишовић“. Од 1985. као професор по позиву предаје Пастирску психологију и медицину на Теолошком факултету у Београду.

 Јеротић је развио обимну и плодну публицистичку делатност из граничних области религије и психотерапије и философије и психијатрије. Такође је одржао бројна предавања из психијатрије, религије и књижевности у готово свим већим градовима некадашње Југославије. Од 1984. године Владета Јеротић је члан Удружења књижевника Србије, а редован је члан Медицинске академије и дописни члан Српске академије наука.

 Написао је више десетина књига и преко стотину чланака у стручним публикацијама, преводилац Фројда, један од најпознатијих српских интелектуалаца и предавача уопште. Нека од његових најпознатијих дела су: „Дарови наших рођака“, „Вера и нација“, „Психолошко и религиозно биће човека“, „Личност младог наркомана“, „Како замишљам да бих разговарао са владиком Николајем Велимировићем“, „Старо и ново у хришћанству“, „50 питања и 50 одговора из хришћанске психотерапеутске праксе“, „Човек и његов идентитет“, „Само дела љубави остају“...  Члан је Удружења књижевника Србије, Медицинске академије као и САНУ. Своја предавања држи широм Србије, а последњих година активно учествује као гост-домаћин у емисији "Агапе" Студија Б.