ДА СВЕ ШТО ЧИНИМО, ЧИНИМО У СЛАВУ БОЖИЈУ И У СМИРЕЊУ

ДА СВЕ ШТО ЧИНИМО, ЧИНИМО У СЛАВУ БОЖИЈУ И У СМИРЕЊУУ четвртак, 14. октобра, када наша Црква прославља Пресвету Богородицу и њено чудесно јављање Светом Андреју Јуродивом и ученику његовом Епифанију у цариградској Влахерни и Њен покров и заступништво свих нас код Сина свога, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенства беличког намесништва, служио је Свету Литургију у Петропавловском храму у Јагодини.

После Јеванђељског зачала, Првојерарх је поучио свој народ и поручио да се угледамо на Пресвету Богородицу. И да све што чинимо, чинимо у славу Божију и у смирењу. Да живимо живот достојан достојанства човека, достојан достојанства Бога, јер човек у себи носи икону Божију. И зато је недолично сваком крштеном хришћанину, сваком свештенику, народу Божијем да ту икону скривамо и затрпавамо својом немарношћу, својим гресима, својим страстима, а не носимо је да би та икона била путоказ и другима, пример како треба живети, како треба живот овај проводити. Наш живот заиста треба да буде у слушању и испуњавању речи Божије. Као што је Марија за разлику од своје сестре бољи део изабрала. То слушање је Мајку Божију довело до смирења, до станишта Светога Духа, обиталишта Бога Живога и кроз њу се испунио домострој спасења рода људскога.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Јагодини

Литургијску радост је употпунило и рукоположење ђакона Немање Стефановића у чин свештеника и постављање на парохију мајурску Намесништва беличког. У својој поуци новорукоположеном брату Немањи Владика га је пре свега поучио да води живот достојан свештеника и да благодат коју је данас примио сачува што дуже неупрљаном и да у свему буде узор својој пастви. Само тако ће моћи да буде служитељ олтара и само ће тако моћи да стиче свој ауторитет, ако буде најстрожији према себи.

После Свете Литургије братство храма је упознало Владику са резултатима радова на парохијском дому и палионици свећа, а потом је уследио свечани ручак за све присутне.

јереј Миломир Тодоровић