ИЗУЗЕТНА САРАДЊА ГЕРОНТОЛОШКОГ ЦЕНТРА У ЈАГОДИНИ И ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

ИЗУЗЕТНА САРАДЊА ГЕРОНТОЛОШКОГ ЦЕНТРА У ЈАГОДИНИ И ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ“Вера је основ свега чему се надамо...”

У уторак, 12. октобрa, када наша Света Мајка Црква прославља Преподобног Кириjака Отшелника, Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литурију у Геронтолошком центру у Јагодини. Владики је саслуживало свештенство храма Светих апостола Петра и Павла из Јагодине.

Пре почетка Свете Литургије, Владика је освештао просторије центра, што представља још једну потврду изузетне сарадње између управе центра и наше Цркве. Треба подсетити да јереј Миломир Тодоровић по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована већ годину дана посећује ову установу, и сваког последњег четвртка у месецу служи Свету Литургију . Ово је још један показатељ да наша Света црква брине и о људима који су у трећем добу и сведочи речи Светог апостола Павла: “Да ми јаки требамо немоћи слабих носити”.

Свету Литургију је украсило певање хора при храму Светих апостола Петра и Павла из Јагодине, а на самој Литургији је присуствовао велики број јавни и културних личности града као и председник Скупштине општине Јагодина г. Ратко Стевановић.

Пошто скоро две трећине корисника није покретно и нису могли због болести и других немоћи да присуствују Светој Литургији, свештеници су обишли све њих и причестили оне који су изразили жељу за јединство са Живим Богом.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Јагодини

Након Свете Литургије Владика се надахнутом беседом обратио свима присутнима, а нарочито корисницима установе, и између осталог нагласио колико је важно живети по вери, и да је вера била и остала једина утеха и водиља сваког човека, да је она основ свега чега се надамо и да је она заједничка свима нама без обзира били ми млади или стари, физички јаки или слаби. Та ограничења нас не спречавају да верујемо у Бога и да се међусобно волимо. Такође је све нас подсетио колико је важна молитва у животу сваког од нас, колико ће она помоћи свима нама а нарочито људима који су у трећем добу, и колико ће им она дати снаге и воље за животом.

Након завршетка овог духовног догађаја, Владика је са управом Геронтолошког центра обишао све просторије и притом је дао благослов да се у самом центру оснује параклис посвећен Светој Петки, у коме ће се као и досад сваког последњег четвртка у месецу служити Света Литургија, и у коме ће сви они који су корисници услуга о моћи да потраже духовну утеху, мир и радост, која нам је свима преко потребна и коју једино нам даје сам Васкрсли Господ Исус Христос са Оцем и Духом Светим.

На крају свега управа је приредила трпезу љубави за све оне који су присуствовали овом радосном догађају.

вероучитељ Борис Милосављевић