76 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ КРАЉА АЛЕКСАНДРА I КАРАЂОРЂЕВИЋА У МАРСЕЉУ

76 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ КРАЉА АЛЕКСАНДРА I КАРАЂОРЂЕВИЋА У МАРСЕЉУ Поводом 76 година од погибије Краља Александра I Карађорђевића у Марсељу, у Храму Светог Ђорђа на Опленцу, 9. октобра 2010. године, на дан Светог Јована Богослова, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и парастос. Архипастиру је саслуживало свештенство опленачког намесништва на челу са протојерејом ставрофором Миладином Михаиловићем. Литургијском сабрању присуствовао је велики број верника и деце. Након Литугије служен је парастос краљу Александру.

По парастосу, Владика Јован се обратио верном народу. У својој беседи, Владика нас је подсетио да је живот сваког Србина Христоцентричан и да као такав, увек има Евхаристијско сећање на своје упокојене. Очински нас је посаветовао да једино у заједници са Христом и кроз Христа можемо достигнути Царство Небеско. Наш однос према упокојенима увек треба да буде Литургијски, на шта нас упућују поуке Светих Отаца и учитеља Цркве, да би се и нас, наши потомци исто тако сећали.

Краљ Александар Први Карађорђевић, Краљ Ујединитељ, је био први Краљ Југославије (1929-1934). Краљ Александар је био други син краља Петра Првог и кнегиње Зорке. Отишавши из своје родне груде у Француску ради учвршћивања одбранбеног савеза против Немачке изгубио је свој живот у Марсељу 9. октобра 1934. године. Његова смрт је дубоко потресла цео свет, а поготово српски народ. Његово тело је испраћено од стотину хиљада људи све до Опленца где је сахрањен у задужбини краља Петра I.

 

јереј Никола Симић