ЧЕЖЊА ЗА ГОСПОДОМ И БЛИЗИНОМ ЊЕГОВОМ ЈЕ ПУТ СПАСЕЊА

ЧЕЖЊА ЗА ГОСПОДОМ И БЛИЗИНОМ ЊЕГОВОМ ЈЕ ПУТ СПАСЕЊАУ петак 8. октобра 2010. године на дан преподобне Ефросиније и светога Сергија Радоњешкога, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

У беседи на јеванђелско зачало Преосвећени је указао да нас све, без обзира на различита мишљења, расположења, схватања, осећања и све друге различитости, уједињује вера да Исус јесте Христос. Вера која кроз молитву дела, чини да нам сваки човек буде ближњи.

Дотаћи се Бога вером, надом и љубављу значи за нас радост новога живота у Христу (“све могу у Христу Исусу који ми моћ даје…” свети апостол Павле).

Кроз молитву ми се отварамо за Бога и за људе. Како је ово једноставно… како је једноставно и тешко! Тешко је отворити срце своје и пристати да будемо незаштићени и рањиви. Тешко је дати се Богу и људима, дати се са страхом, али и са смелошћу због тога што је све могуће у Христу који моћ даје (“сила Божија се у немоћи показује савршеном…” 2. кор. 12,9). Да се отворимо и да дозволимо даху живота да уђе у нас, да нас испуни као једро, и овај дах живота ће нас однети тамо куда треба да нас однесе у Царство Божије. Разговарајући са Христом у молитви и загледавши се у Њега Који је Пут, Истина и Живот ми му постајемо сродни, можемо у потпуности да постанемо Људи. Како је то дивно, и како је човек велики ако је његова мера Христос.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

У току Литургије један број верника се причестио сведочећи заједничарење са Христом и у Христу.

 

 јереј Мирољуб Миладиновић