ЦРКВА СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ НЕДЕЉЕ У ДЕСИМИРОВЦУ ДОЖИВЉАВА СВОЈ ПРЕПОРОД

ЦРКВА СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ НЕДЕЉЕ У ДЕСИМИРОВЦУ ДОЖИВЉАВА СВОЈ ПРЕПОРОДУ Недељу пред Малу Госпојину, парохијска заједница Десимировачка молитвено је обележила успомену на најрадоснији догађај у својој историји, када је у исту Недељу освећен прво темељ Цркве Свете Великомученице Недеље 1934. године, да би затим неколико година касније, тачније 1937. године, било свечано велико освећење храма.

Великим благословом Божијим може се сматрати то што су ову светињу осветили два светила наше вере, Свети Доситеј митрополит загребачки и Свети Николај Епископ жички, заједно са Епископом шабачким Симеоном.

Поводом тог догађаја и ове године служена је Света Литургија са почетком у 9 часова. Служили су свештеници: протојереј-ставрофор Слободан Пантић, протојереј Милан Томић, јереји Милан Петровић, Гојко Марковић и Милош Марковић. На Светој Литургији одговарала је цела Црква. Проповедао је протојереј-ставрофор Слободан Пантић, који је похвалио вернике на свесрдној помоћи надлежном свештенику у изграђивању живе Литургијске заједнице. Лепо осмишљен културно – уметнички програм украсили су наши познати глумци Момир Брадић, и Весна Павловић, који су на местралан начин у препуној порти испред Цркве изговирили беседе Светог Владике Николаја.

Чувени говор Владике Николаја на Видовдан у Лондону 1916. године, као и беседу Патријарха Гаврила изговорену у Десимировцу 1939. године, дочарао је првак и доајен крушевачког позоришта Момир Брадић, а беседу српским мајкама говорила је глумица Весна Павловић. Богоугодно сабрање настављено је у 14 часова, долазком Првојерарха шумадијског Његовог Преосвештенства Епископа Јована, који је пререзао колач и осветио камену чесму, дар председника Црквене општине Десимировац, господина Мирослава Миловановића.

Након молитвеног чина, породица Миловановић за све присутне припремила је богату трпезу љубави. За време ручка у трпезарији Црквене општине маестро на фрули Бора Дугић, поменути глумци Момир Брадић и Весна Павловић, извели су делове свога уметничког програма. Љибитеље спорта највише је обрадовао долазак нашег прослављеног фудбалског репрезентативца, некада најбољег левог крила света, господина Драгана Џајића.

 

протојереј-ставрофор Живота Ст Марковић