Дух утехе долази на нас по вери нашој

Image У четвртак 29. јула 2010. године на дан када наша Црква прославља мученике Антипа и Јулију, Владика Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу.
Након читања Јеванђеља, Владика је вернима изговорио надахнуту  беседу. „Род људски незна за човекољубивије биће од бића Свемилостивога Господа нашега Исуса Христа. Бог Отац је утеха свих наших невоља, а то знамо по томе што је послао свога Сина да нас обожи, освети и избави од греха и смрти. Зато и за највећег грешника има наде, тога је пуна историја наше Цркве, јер нема таквог зла које ђаво може да измисли, а да нас Бог не може утешити“, казао је Владика.

Говорећи даље, Владика је  у својој беседи посебно нагласио потребу за наше ангажовање и каже: „Дух утехе долази на нас по вери нашој. Разочарење је могуће и у најближе своје, али је зато као против тег разочарењу потребно очарење, очаравање, а то је могуће једино у Богу... Али често тражимо утеху за себе, а несрећа људска је што небринемо о другима и у теху коју желимо за себе не тражимо и за ближње наше“.
На крају говорећи о људима и анђелима као Божијој творевини, Владика Јован посебно осликава какви ми људи треба да будемо и закључује беседу: „Бог је створио анђеле безгрешне, али су они најпре сагрешили, а људе је створио да могу и да не греше“.
Након одслужене литургије, Владика је посетио братство у парохијском дому.

ђакон Мирослав Василијевић