ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВИХ СВЕТИХ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУ

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВИХ СВЕТИХ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУНа празник Светог великомученика Прокопија 21./8. jула 2010. године Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован осветио је новоизграђени Храм посвећен свим Светима у манастиру Светог Луке у Бошњану.

Изградња храма свих Светих започела је 2009. године под ктиторством Госп. Верољуба из Крушевца и великог броја верника из овог и околних крајева.

"Ово је трећи олтар на коме ће се приносити бескрвна жртва, трећи олтар на овако малом простору..." истакао је Преосвећени Владика у својој беседи. И заиста је за дивљење ревност и труд високопреподобног Архимандрита Алексеја (Богићевића) који, од дана када је примио дужност игумана ове свете обитељи па до данас, не престаје да изненађује вернике темнићког краја, чинећи да овај мали и не тако давно васкрсли манастир полако добија обрисе великих царских лаври.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Светог Луке у Бошњанима

По предању, овај манастир је задужбина кнеза Лазара те је из тог разлога Преосвећени Владика Јован са собом донео и делић моштију овог најсветијег Српског ратника које су заједно са моштима непознатог светитеља положене у часну трпезу новоосвећеног Храма.

Након освећења Храма служена је Света Архијерејска Литургија на којој су Преосвећеном Владици Јовану саслуживали Архимандрит Алексеј и још двадесет три свештеника. Оволико свештенослужитеља на Светој Литургији само сведочи о значају који манастир Светог Луке има за вернике темнићког и околних крајева.

По завршеној Светој Литургији сви верни учествовали су у трпези љубави коју је овогодишњи колачар госпођа Живадиника Минић из Варварина са својом породицом припремила.

При повратку за Крагујевац Владика Јован осветио је новоизграђену палионицу свећа у селу Парцану и том приликом за труд и добро пастирствовање одликовао јереја Дејана Миленковића, пароха парцанске парохије, правом ношења црвеног појаса.

Јереј Срђан Миленковић