САБОР СВЕТИХ АПОСТОЛА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА

САБОР СВЕТИХ АПОСТОЛА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА На дан Сабора светих апостола 13-ог јула, у народу познат као Павловдан, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светога великомученика Димитрија у Сушици. Владици Јовану су том приликом саслуживали: протојереј-ставрофор Драгослав Сенић, протојереј Милан Беговић и ђакони Иван Гајић и Александар Сенић.

Након прочитаног зачала Јеванђеља од Марка, владика Јован је одржао беседу у којој је нагласио да је Господ позвао дванесторицу апостола и дао им власт да исцељују болесне и изгоне демоне. Самим призивом апостоли су уствари били хиротонисани руком Господњом. Од времена светих апостола до данашњег дана, благодат коју су примили апостоли преноси се са нараштаја на нараштај. Апостоли су хиротонисали прве епископе, епископи друге епископе, презвитере и ђаконе и тако током две хиљаде хришћанства преноси се свети низ апостолског прејемства.  

Благодат хиротоније никада није био прекинут у православној Цркви, без обзира што су се многи трудили и труде да буде прекинут. Постоје многи греси које човек може починити, и може тражити опроштај од Бога, али како да човек потражи опроштај од Бога за грех када руши и разбија Цркву Божију због које је Син Божији дао свој живот.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Владика се посебно се осврнуо на врло итересантан моменат у зачалу, где се помиње да је Господ призвао и Јуду Искариотског, и нипочему га није издвојио од осталих апостола. Међутим, Јуда је издао Господа по својој слабости, сам је одбацио благодат Божију, другим речима није био спреман да прими Божију благодат, и завршио је онако како је завршио, обесивши се. Овај пример нам потврђује, да смо и ми сви призвани, али и да ће Господ сваком човеку судити по оном у чему га затекне, и да према томе сви морамо увек бити будни и спремни за позив од Бога, за који не знамо када ће бити.