АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА

Литургија у цркви Св. великомученика Димитрија у КрагујевцуЕпископ Јован Шумадијски служио је, дана 29. јуна 2010. године, Свету архијерејску литургију у цркви Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу, уз саслужење презвитера: протојереја-ставрофора Драгослава Сенића и протојереја-ставрофора Рајка Стефановића, ђакона Александра Сенића и ђакона Александра Мирковића.

Тумачећи прочитано зачало из јеванђеља „о житу и кукољу“, владика је указао да нам ова Христова прича говори о Царству небеском. Поставља се питање шта је Царство небеско? Царство небеско је сам Господ Исус Христос; правда, милост и радост у Духу Светом. Оно је супротно царствима овог света.

Њива у којој се сеје семе је душа човекова и срце човеково. Кроз свако добро дело човек сеје добро семе, међутим, ако човек себе не припреми, ни семе се Божије неће примити.
Христос је самим својим доласком обогатио овај свет, и дошао је да избави поробљене, и да спаси грешне.

Када ђаво сеје семе кукоља? Када људи заспе, када престану да стражаре над својим животима, тада долази ђаво. А оно што он сеје то су мржња, јереси, зла дела итд. све оно што одбија од Христа.

Прича о житу и кукољу је и прича о Царству небеском али и о покајању; Бог свима оставља време за покајање и чека нас до последњег часа, не би ли се покајали. Зато се и не чупа кукољ пре жетве, него на крају када ће се коначно одвојити жито од кукоља, односно праведници од неправедника.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Протонамесник Небојша Ракић