ХРИШЋАНСКОМ ЉУБАВЉУ НОСИМО БРЕМЕНА ЈЕДНИ ДРУГИХ

ImageУ петак пети по Духовима (25./12. јуна) на дан преподобног Онуфрија Великог и преподобног Петра Атонског, Епископ шумадијски Г.Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Свете Петке у Виноградима, уз саслужење јереја Милана Петровића и јереја Мирољуба Миладиновића.

Свако сабрање верног народа око свога архијереја у Светој Литургији јесте увек и свагда предокус Царства Божијег које је дошло. У беседи на данашње јеванђеље Пресвећени нас поучава да литургијски небоземни сусрет љубави творевине у Богочовеку Христу и кроз Њега Духом Светим познајемо Оца. Кроз Сина, Отац нам Духом Светим дарује живот, да будемо деца Царства Божијег.

"Јер Бог је постао човек да би човек постао Бог. Зар од ове љубави има веће?" Наш владика нам наглашава да су нам смирење и кротост неопходни да слободу своју не злоупотребимо. Већ да слободу своју искористимо да понесемо бремена једни других. Тада ће нам све бити разумљиво,прихватљиво и лако ако то чинимо вером и љубављу Христовом. "Све могу у Христу Исусу Који ми снагу

даје…" каже свети апостол Павле. Ми не можемо сопственим снагама (духовним и физичким) открити шта јесте живот. Читав домострој творевине открива нам се само кроз Христа. И наше спасење, преображај и све оно што ухо не чу, и око не виде и у срце човеково не уђе то припрема Господ онима који га љубе. А Љубав ова открива нам да је живот вечни познати Оца и онога коме је Он све дао, Сина Његовог љубљеног. Сав наш хришћански труд овде јесте чежња и неопходност да познамо,прихватимо и сведочимо да Исус јесте Христос кроз Кога јесмо и бићемо деца Божија.

Јереј Мирољуб Миладиновић