ЧЕТВРТАК ПЕТЕ НЕДЕЉЕ ПО ДУХОВИМА У СТАРОЈ ЦРКВИ

ЧЕТВРТАК ПЕТЕ НЕДЕЉЕ ПО ДУХОВИМА У СТАРОЈ ЦРКВИВладика Јован:Човек је онолико човек колико другог препознаје у себи и колико себе види у другоме.“

На дан Светих апостола Вартоломеја и Варнаве, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви уз саслужење братства овога светога храма.

Беседећи на 59. Зачало Јеванђеља по Луки Владика Јован је поучио верни народ шта значи бити Христоносац, објаснивши активну димензију ове особине са њеним незалазним вредностима за хришћане античког, а исто тако и савременог доба и осликавши улогу апостола, као нешто што добија своје потпуно оставарење тек нашим ангажовањем у животу Цркве, при чему Црква као надвременска, и за нас и за апостоле остаје потпуно у духу истине Христове. Зато Владика вернима поручује: “Господ Христос ставља своју личност и усељава се у човека који прима тајне и постаје Христоносац. Ми крштењем постајемо Христоносци, а то су били Апостоли. Они су проповедали Христа, а ми постајемо апостолима када Христос постане начело нашега живота.“ Даље Владика поручује вернима да нема ничег вреднијег од вере и од самог Господа, те да понекада верни, себи стављају на прво место припадност овоземаљским државним или националним заједницама па тек онда припадност Цркви и подсетио да је Бог за нас хришћане увек на првом месту и да је Отац наш творац свих народа које подједнако воли. Зато је Владика сведочећи Васкрслога Христа својом беседом нагласио значај Спаситељеве личности и подвукао да је: “Човек онолико човек колико другог препознаје у себи и колико себе види у другоме“.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Старој цркви у Крагујевцу

Након беседе и причешћа свих, Владика је у парохијском дому посетио братство Светотројичког храма

ђакон Мирослав Василијевић