НА ДУХОВЕ ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

НА ДУХОВЕ ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ На дан Педесетнице, или Силаска Светог Духа на апостоле, Дух Свети је сишао на апостоле у облику огњених језика, и то педесети дан од Васкрсења Христовог. Наиме, док су апостоли били сабрани на молитви у Јерусалиму, налет силовитог ветра је ушао у кућу и Свети Дух је испунио сваког од њих, дајући им моћ да говоре на свим језицима света и да их разумеју сви људи.

У суботу 22. маја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован у Саборном храму у Крагујевцу са свештенством Саборног храма, служио је свечано бденије уочи празника Силаска Светог Духа на апостоле.

На сам дан празника Силаска Светог Духа на апостоле у недељу 23. маја 2010. године, свештенство и верни народ дочекали су Пресосвећеног владику испред владичанског двора и у литији су ушли у храм, где је служена Света Архијерејска Литургија. У наставку Литургије служено је вечерње Недеље Педесетнице, приликом којег је Епископ изговорио три молитве пред сабрањем верних који клече. То су молитве које узносимо Богу са покајањем, у којем ћемо живети до следеће Пасхе. Приликом читања тих молитава верни народ и свештенство су плели венце од траве и цвећа.

 

јереј Срећко Зечевић