СОЦИЈАЛНА АКЦИЈА "МИ ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ"

СОЦИЈАЛНА АКЦИЈА"Обрели смо се у потрошачком свету који се родио из бајке о отвореном друштву, друштву које служи себичном појединцу, појединцу који кмечи за својим грађанским правима и индивидуалним слободама, правима да своју индивидуалност заштити од сваког поштеног и потпуног односа са другим човеком па макар му то био и најближи род.

Насупрот оваквом друштву које нема никакву одговорност и обавезу према својим ближњима, насупрот потрошачком свету који уништава сам себе и прети да уништи целу планету и људски род, ми постављамо борбу за здраво друштво. Основна упоришна тачка таквог здравог друштва јесте породица као универзална вредност. Породица је најбољи друштвени амбијент у коме може да се развија и подиже здрава личност. Индивидуа, појединац није ништа друго него сам човек, човек осуђен на усамљеност ма колико бројна гомила других индивидуа била око њега. Тек човек у сусрету са другим човеком, у одговорности и пажњи коју поклања другом, насупрот и науштрб својих индивидуалних права и слобода, постаје личност и тек тада постаје стварно слободан кроз заједницу коју је створио са другим човеком, другом личношћу. Прва и најприроднија заједница у којој се развија овакав однос личности јесте породица, што бројнија то боља,па је таква вишедетна породица почетак оздрављења једног народа".

Ово је део социјалног манифеста српских невладиних организација Српског сабора Двери и Српске мреже, поводом 15. маја, међународног Дана породице, који има за циљ покретање шире друштвене акције помоћи и подршке вишедетним породицама, као први корак који ће се спојити у мноштво корака што ће чинити овогодишњу породичну шетњу.

Будући да већ учествује у многим социјалним пројектима свештенство храма светог великомученика Димитрија и Црквена општина Лазаревац је са радошћу дочекала и подржала ову акцију, и у њу се активно укључила. Наиме, на територији лазаревачке општине у селу Барзиловица постоји и живи, од једне плате у веома оскудним условима, једна таква породица, која броји једанаест чланова. У њој живе Зоран и Младенка Гојковић са своје деветоро крштене деце, Стефаном, Јованом, Николом, Јованом, Михаилом, Милицом, Миланом, Димитријем, и Александром, без икаве социјалне помоћи. Материјалну помоћ у износу од 70.000,оо динара им је у име Цркве у Лазаревцу уручио старешина храма протојереј Марко Митић. Том приликом он им се обратио рекавши да њихов пример треба да буде мотив многим породицама у Србији, да ће Црква увек помоћи овакве породице и да је ова једнократна помоћ само први корак који је наша Црквена општина направила према породици Гојковић.

Ово је и прилика да се свима вернима лазаревачке парохије који су учествовали у овој акцији захвалимо, и у исто време све људе добре воље позовемо, да се сходно својим могућностима, у исту укључе.

 

јереј Жељко Ивковић