СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ

СВЕТА ТАЈНА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУКроз историју манастир Каленић је био и остао духовно светило српског народа, место на ком је верни народ Левча, Шумадије и целог отачаства, смерно и у тишини долазио да се поклони овој светињи, која је не само трајала, већ и опстајала у најтежим временима наше историје.

Засађен у најлепшем врту Пресвете Богородице којој је и Црква посвећена, манастир Каленић нас својом неописивом лепотом и једноставношћу и данас не оставља равнодушним. Утисак који нас на то наводи јесте и овогодишње обележавање празника Светог Василија Острошког, који је по већ устаљеној пракси прослављен предходним чином Свете тајне Јелеосвећења, коју је за све присутне служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење свештенства Шумадијске епрхије. Пракса Свете тајне Јелеосвећења, о овом празнику, је дуга, и датира од 1969. године.

Након Свете тајне Јелеосвећења, на отвореном поред манастира служена је и Света Архијерејска Литургија, којом је началстовао Првојерарх шумадијски. Обраћајући се верном народу Владика Јован указао на силу и моћ коју има Света тајна Јелеосвећења, не само на наше телесно, него и на духовно здравље. Такву силу и моћ имао је Свети Василије, кога је Господ прославио, прибројавши га у стадо светитеља својих, рекао је Владика Јован.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Каленић

Након што је у склопу Литургије крстио малог Данила, Епископ шумадијски је за исказану љубав и помоћ према манастиру Каленићу на крају одликовао господу Радета Танића из Горњег Видова и Горана Симића из Варварина, орденом Вожда Карађорђа.