ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛАПОВУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЛАПОВУИ ове године је први српски Архиепископ и Просветитељ Свети Сава прослављен свечано у храму св. Параскеве у Лапову уз присуство и учешће великог броја деце. Свету Литургију су служили протојереји Србољуб Марковић и Миленко Стикић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

Храм је заиста био мали да прими вернике, децу са веронауке, као и њихове наставнике и професоре који су тог дана дошли да увеличају овај велики празник. После причешћа свештеника ђакон Дејан Шишковић је прочитао посланицу Епископа шумадијског Јована упућену свештенству, монаштву, верном народу, а најпре деци која похађају веронауку. У посланици је наглашена чињеница да је српски народ у својој историји имао многе велике људе који су то били у првом реду зато што нису правили компромисе са злом и зато што су били спремни да за добру и праведну ствар поднесу и личне жртве. Свети Сава је највећи Србин јер је он самога себе принео на жртву за свој род, а као и сви Божији угодници, и он је очистио своју душу и све своје биће да би се у њих уселио Дух Свети. Свети Сава је био човек велике и дубоке вере у Христа који се разапео између две љубави-љубави према Богу и Цркви са једне стране, а са друге стране љубави према своме роду. Та љубав не само да је испунила цело његово биће него је пренета на читава поколења српског народа, а преноси се у данашњим тешким временима-нагласио је Епископ у својој посланици.

Након одслужене Свете Литургије ученици основне школе рецитовали су песме посвећене Светом Сави, а затим су свој присутној деци подељени  пакетићи. Ученици и наставници су након литургијског сабрања прешли у просторије основне и средње школе у којима су одржане свечане академије посвећене првом српском Архиепископу.

По завршетку академије свештеници лаповске цркве су у зборницама основне и средње школе пререзали славске колаче. Пригодну беседу у основној школи је одржао протојереј Видоје Рајић који је између осталог нагласио значај Светога Саве за српску Цркву и српски народ. Директорка лаповске основне школе Славица Томић је затим доделила светосавску захвалницу вероучитељу ђакону Дејану Шишковићу као награду за изyзетно ангажовање у досадашњем раду и постигнуте резултете. У средњој школи ученике и професоре је поздравио јереј Горан Живковић који је говорио о томе да је светосавска просвета она која ученика води ка живоме Богу, извору сваке науке и мудрости.

 

Јереј Горан Живковић