ПРОСЛАВА СВЕТОГ КЛИМЕНТА РИМСКОГ У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У СУШИЦИ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ КЛИМЕНТА РИМСКОГ У ХРАМУ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА У СУШИЦИ Епископ Јован Шумадијски служио је, дана 8. децембра 2009. године, на дан Светог Климента Римског, заупокојену Литургију у цркви Св. великомученика ДИМИТРИЈА у Крагујевцу, уз саслужење презвитера: протојереја-ставрофора Драгослава Сенића и протонамесника Небојше Ракића, и ђакона: Алексндра Сенића и Ивана Гашића.

Тумачећи прочитано јеванђеље, Владика Јован је нагласио да је хришћански живот следовање Христу и живот у светлости, а не у тами. Светлост Христова је та која просвећује свакога човека и због тога је могуће бити истински просвећен само у Цркви. Христос нам је дао заповест светлости, и позвао нас на светлост. „Ви сте светлост свету..“, ове речи је упутио апостолима али и свим хришћанима, и оне значе да је наш живот, и да су наша дела сведочанство светлости и сведочење Христа. Те речи је испунио пре свих нас управо блаженопочивши Патријарх Павле, за чији живот не налазимо друге речи. Сви они који подривају ауторитет патријарха Павла и износе неистине о њему и његовом светом животу (наводно због тога што је разговарао и са иновернима) трагично греше.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у цркви Светог великомученика Димитрија

После Свете литургије, епископ Јован је пререзао славски колач и честитао крсну славу презвитеру оцу Драгославу Сенићу и његовом сину ђакону Александру и њихој породици.

 

протонамесник Небојша Ракић