ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВИХ ИЗДАЊА КАЛЕНИЋА У КРАГУЈЕВЦУ

ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВИХ ИЗДАЊА КАЛЕНИЋА У КРАГУЈЕВЦУ У новој сали Епархијског двора, Епархије шумадијске, у понедељак вече 23.новембра 2009. представљена су нова издања издавачке установе Епархије шумадијске Каленић. Овај скуп је био прилика да се осим нових издања представи и досадашњи рад ове значајне епархијске установе која је основана 1978.године по благослову тадашњег Архијереја Блаженопочившег Епископа др Саве (Вуковића).

На почетку је све присутне као домаћин поздравио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, рекавши да му је велико задовољство што ће овим скупом љубави и пажњи присутних бити представљена издања издавачке куће Каленић, и позвао их да и они буду весници који ће другима представљати делатности Каленића. Изразио је и велику захвалност свима који су досада радили и који сада раде у овој установи, а нарочито истакао мудрост и далековидост блажене успомене Архијереја др Саве, који је основао ову издавачку кућу давне 1978.године. Он је увидео значај писане речи и потребе црквеног издаваштва. Највећи смисао и циљ ових издања био је и остао да се народ приближи Богу и да Црква тако остварује своју мисао у свету. На крају је призвао благослов Божији на све присутне, а нарочито на посленике Каленића, пожелевши им свако добро од Господа и још много добрих издања.

Поздравни говор епископа шумадијског Г. Јована

Након Преосвећеног Владике пристунима се као водитељ скупа представио г-дин Негослав Јованчевић, заменик главног уредника епархијског часописа Каленић, који је поздравивши све присутне најавио учеснике вечерашњег представљања: протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, главног уредника издавачке куће Каленић, протојереја-ставрофора Саву Арсенијевића, уредника Споменице Епархије шумадијске и јереја Драгана Поповића, преводиоца књига едиције Зограф. У име протојереја Николе Миловића, главног уредника часописа Каленић, који је због болести спречен да учествује, пренео је поздраве свима. Након најаве учесника поздравио је присутне сатруднике ове издавачке куће, проту Драгослава Степковића, бившег дугогодишњег уредника часописа Каленић, затим власника штампарије Беоштампа г-дина Зорана Филиповића, који као истински добротвор и приложник помаже часопис Каленић, и власника Графостила г-дина Сашу Ненадовића. Поздравио је и г-дина Дејана Манделца који је ликовни уредник ових издања. Осим ових штампаних издања о којима је било речи, он је поздравио и представнике осталих медија којима епархија шумадијска води богословски дијалог: јереја Горана Мићића, уредника епархијског сајта, протојереја Милића Марковића, главног уредника радија Златоусти и г-ђицу Гордану Јоцић, одговорног уредника поменутог радија.

Водитељ скупа Негослав Јованчевић

У наставку г-дин Јованчевић говорио је о досадашњем труду посленика ове издавачке куће и о потреби даљег представљања њене делатности, а нарочито говорио о епархијском часопису Каленићу. Истакао је да сви имамо разлога да се похвалимо издавачком делатношћу Епархије шумадијске. На крају је позвао главног уредника протојереја-ставрофора др Зорана Крстића да се обрати.

Узевши благослов од Преосвећеног Владике Г. Јована отац Зоран је рекао да је увек задовољство говорити о књизи. Истако је да је наша Православна Црква пролазила кроз различите периоде делећи судбину друштава у којима је обитавала, па је и теологија делила ту судбину, било је периода процвата, доба Немањића, али и један периода таме, неписмености. Након стварања модерне Србије, опет је дошао један период странпутице када су и теологија и црквени живот били угрожени. Али у последњих двадесет година поново је наступио период процвата.

Ректор Богословије др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор

Он је говорио о улози Православне цркве у нашем друштву и развоју теологије у протеклим вековима од Немањића па до савременог доба. Нарочито је истако стални дисконтинуитет у развоју нашег богословља који је довео до одређених девијација као што су гледишта да постоји харизматска и академска теологија, које он сматра не само лошим него и апсолутно неутемељеним. По благослову Преосвећеног Владике Г. Јована циљ издавачке куће Каленић је да допринесе и ширењу и потврђивању теолошке мисли код нас. Затим је представио неке од наслова и нарочито истакао новоосновану едицију Зограф. Такође је истако да су сва теолошка издања ове куће уврштена у литературу за различите испите на Богословским факултетима наше Цркве.

Након главног уредника издавачке куће Каленић, оца Зорана Крстића о едицији Зограф говорио је јереј Драган Поповић, који је превео две књиге уваженог професора Атинског универзитета Јоргоса Кордиса: Фајумски портрети и византијска икона и У ритму - етос линије у византијском иконопису. Он је истакао радост што један од посленика ове издавачке куће, а затим је представио нову едицију Зограф говорећи о делима која је он превео и о значају његовог научног рада на пољу технике и теологије иконописа.

Јереј Драган Поповић

На крају ове вечери протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић представио је велики подухват издавачке куће Каленић Споменицу – фотомонографију Епархије шумадијске. Као главни уредник овог издања, представио је њен садржај и истакао колико је био обиман посао око прикупљања података и одабира фотографија, било их је преко 10.000. Осим штампаног издања, ово дело је издато и на ДВД што омогућује мултимедијално представљање Епархије шумадијске. Посебно се захвалио свима који су помогли око издавања ове Споменице.

Протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић

јереј Зоран Врбашки